inseamna ca nu indepliniti inca toate conditiile ca sa vi se admita cererea:
Reabilitarea judecătorească
Art. 166. - (1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene:
a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;
b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate.
(2) Condamnatul decedat până la împlinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat dacă instanţa, evaluând comportarea condamnatului până la deces, apreciază că merită acest beneficiu.
Calculul termenului de reabilitare
Art. 167. - (1) Termenele prevăzute în art. 165 şi art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
(2) Pentru cei condamnaţi la pedeapsa amenzii, termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată integral sau executarea ei s-a stins în orice alt mod.
(3) În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere, dacă la acea dată hotărârea de condamnare era definitivă, sau de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, dacă actul de graţiere se referă la infracţiuni în curs de judecată.
(4) În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.
(5) În cazul condamnărilor succesive, termenul de reabilitare se calculează în raport cu pedeapsa cea mai grea şi curge de la data executării ultimei pedepse.
Condiţiile reabilitării judecătoreşti
Art. 168. - Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:
a) nu a săvârşit o altă infracţiune în intervalul de timp prevăzut în art. 166;
b) a achitat integral cheltuielile de judecată şi şi-a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când acesta dovedeşte că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunţat la despăgubiri.
Cererea de reabilitare poate fi respinsa in situatia in care nu sunt indeplinite conditile de forma si /sau fond.
In cazul in care cererea a fost respinsa ca prematur introdusa ( adica inainte de implinirea termenul legal), ea poate fi repetata dupa implinirea termenului.
In cazul unei pedepse de 5 ani si 6 luni cu executare , condamnatul poate sa formuleze cererea de reabilitare dupa un termen de 5 ani de la data executarii pedepsei principale.
Nu luati in calcul data liberarii conditionate, pentru ca nu aceea este data in functie de care se calculeaza termenul de 5 ani.
Calculati de la data incarcerarii 5 ani si 6 luni , iar de la acea data adaugati cei 5 ani prevazuti de lege si astfel veti afla data la care puteti formula cererea de reabilitare.
Calculati termenul avand in vedere dispozitiile art.269 din noul cod.de proc.pen.
Art. 532: Respingerea cererii pentru neindeplinirea conditiilor de forma si fond
(1)Cererea de reabilitare se respinge pentru neindeplinirea conditiilor de forma si fond in urmatoarele cazuri:
a)a fost introdusa inainte de termenul legal;
b)lipseste mentiunea prevazuta la art. 530 alin. (3) lit. a) si petitionarul nu s-a prezentat la termenul de infatisare;
c)lipseste vreuna dintre mentiunile prevazute la art. 530 alin. (3) lit. b)-e) si petitionarul nu a completat cererea la termenul de infatisare si nici la termenul ce i s-a acordat in vederea completarii.
(2)In cazul prevazut la alin. (1) lit. a), cererea poate fi repetata dupa implinirea termenului legal, iar in cazurile prevazute la alin. (1) lit. b) si c), oricand.
(3)In cazul prescriptiei executarii pedepsei, nu poate depune cerere de reabilitare persoana prevazuta la art. 530 alin. (1), daca lipsa executarii este imputabila persoanei condamnate.
Art. 530: Cererea de reabilitare
(1)Cererea de reabilitare judecatoreasca se formuleaza de catre condamnat, iar dupa moartea acestuia, de sot sau de rudele apropiate. Sotul sau rudele apropiate pot continua procedura de reabilitare pornita anterior decesului.
(2)Reabilitarea judecatoreasca se dispune in cazurile si conditiile prevazute la art. 166 si 168 din Codul penal .
(3)In cerere trebuie sa se mentioneze:
a)adresa condamnatului, iar cand cererea este facuta de alta persoana, adresa acesteia;
b)condamnarea pentru care se cere reabilitarea si fapta pentru care a fost pronuntata acea condamnare;
c)localitatile unde condamnatul a locuit si locurile de munca din tot intervalul de timp de la executarea pedepsei si pana la introducerea cererii, iar in cazul cand executarea pedepsei a fost prescrisa, de la data ramanerii definitive a hotararii si pana la introducerea cererii;
d)temeiurile cererii;
e)indicatii utile pentru identificarea dosarului si orice alte date pentru solutionarea cererii.
(4)La cerere se anexeaza actele din care reiese ca sunt indeplinite conditiile reabilitarii.