1. Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
2. In aceste venituri intra veniturile din salarii si asimilatele acestora (inclusiv comisioanele, tichetele de ,asa etc.) pentru care s-a retinut impozit pe venit, indemnizatiile de concediu medical si de concediu de maternitate.
3. Indemnizatia pentru CCC are niste limite minime si maxime:
- Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an ea nu poate fi mai mica de 600 lei lunar dar nici mai mare de 3.400 lei lunar.
- Daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani ea nu poate fi mai mica de 600 lei lunar dar nici mai mare de 1.200 lei lunar.
4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Sunt considerate tichetele de masă venituri din salariu şi se iau în considerare la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului?
Solutie:
Potrivit definiţiei de la art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă. De asemenea, sunt asimilate salariilor şi orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor în vederea impunerii, în această categorie intrând şi tichetele de masă, tichetele de vacanţă etc.
Având în vedere faptul că, potrivit prevederilor art. IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, aprobată prin Legea nr. 279/2010, cu modificările ulterioare, au fost abrogate prevederile privind scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii stabilite potrivit art. 8 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 iulie 2010 tichetele de masă sunt supuse impozitului pe venit. Având în vedere faptul că tichetele de masă sunt asimilate salariilor, iar valoarea acestora este impozabilă, vor fi luate în considerare la stabilirea cuantumului indemnizaţiei începând cu data de 1 iulie 2010.
5. Venitul net = venitul brut (din statul de plata) - (impozitul + contributiile pentru pensie, sanatate si somaj).