avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... voi lua somaj????
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

voi lua somaj????

buna ziua,
Vreau sa stiu daca pot lua somaj, pentru ca eu sunt student, nu am tata si iau pensie de urmas , intre timp cat cat sunt la facultate eu am muncit cu contract, totul in regula. pana luna asta pensia a venit pe numele mamei dosarul fiind facut pe numele meu, iar acum vine pe numele meu, si vreau sa stiu daca mai pot lua si somaj
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 14:16, 25 Mai 2009
Regelemntarile pentru pensia de urmas din lg 19/200:

Art. 92. - (1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care:

d) beneficiarul unei pensii de urmaş realizează dintr-o activitate profesională venituri brute lunare mai mari de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3);
e) copilul urmaş nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 66 lit. b) şi c);

Art. 94. - (1) Pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul veniturilor respective:

(2) Beneficiarii pensiei de urmaş pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, dacă veniturile brute lunare realizate nu depăşesc o pătrime din salariul mediu brut lunar pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).

Art. 66. - Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).

Daca ai avut contract de munca in perioada studiilor, trebuia sa anunti Casa de Pensii; daca salariul a fost mai mare decat cel prevazut in art 92 nu aveai dreptul la pensie de urmas si va rebui sa o returnezi.

In ce priveste indemnizatia de somaj, eu nu am gasit nimic care sa interzica cumulul celor 2 feluri de venituri, dar s-ar putea sa ma insel si sa existe undeva o astfel de opreliste.

Si dreptul de a primi somaj cat timp esti student este discutabil.
pai daca nu aveam ei nu trebuia sa specifice in decizia de pensie , eu ca persoana fizica nu pot sa stiu legile dupa care ei lucreaza , si trebuia sa fiu instiintat si de aceeasta chestie, iar in decizie nu apare nimic despre lucrul
Probabil stii ca necunoasterea legii nu este un motiv de a nu raspunde in fata ei.

Veniturile tale din contractul de munca apar in evidentele fiscale si la un moment dat se va face o verificare si vei primi o decizie de restituire a drepturilor din pensia de urmas incasate necuvenit.
Dar poate te incadrezi la acel minim de venit admis, adica o pătrime din salariul mediu brut lunar pe economie.
Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2009 este de 1.693 lei
si verificarile se fac anual sa cum? pentru ca eu nu am primit nici o decizie inca
Nu stiu cum se fac se fac verificarile dar poti sa fii convins ca se vor face la un moment dat. statul nu are un termen de prescriptie pentru recuperarea drepturilor acordate necuvenit.

Alte discuții în legătură

Cumul pensie de urmas cu salariu mariusica1 mariusica1 Sunt persoana cu handicap gr.II si am o pensie de 234 lei(din nastere).Am beneficiat de pensie de urmas de pe urma tatalui meu fiind bolnav pensie care era ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas apocalyptica apocalyptica Iau pensie de urmas.M-am angajat cu carte de munca,insa din cauza lipsei clientilor am fost data afara dupa o luna...si apare o demisie cu acordul ambelor ... (vezi toată discuția)
Daca beneficiez de pensie de urmas cum as putea s-o pastrez in momentul in care vreau sa ma angajez? cristina_florea cristina_florea Buna ziua.Sunt studenta, beneficiez de pensie de urmas si as dori sa stiu cum pot sa ma angajez fara carte de munca astfel incat sa nu pierd pensia.Poate firma ... (vezi toată discuția)