avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Daca beneficiez de pensie de urmas cum as putea s-o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Daca beneficiez de pensie de urmas cum as putea s-o pastrez in momentul in care vreau sa ma angajez?

Buna ziua.Sunt studenta, beneficiez de pensie de urmas si as dori sa stiu cum pot sa ma angajez fara carte de munca astfel incat sa nu pierd pensia.Poate firma angajatoare sa te angajeze fara carte de munca doar printr-un contract fara sa te innregistreze la ITM?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:48, 2 Septembrie 2010
Munca la negru este interzisa de legislatia in vigoare (si aspru pedepsita). Nici un angajat si nici un angajator nu ar trebui sa accepte asa ceva indiferent de situatie.
Primiti acea pensie de urmas tocmai pentru a va fi sprijin (chiar daca nu este cine stie ce suma exorbitanta) nu pentru ca sa va stimuleze imaginatia in a gasi cai de a ocoli legea.
Buna ziua !
Puteti incheia un contract de colaborare sau prestari servicii . Depinde ce activitati desfasurati si daca firma respectiva accepta .
Cu stima !
Multumesc pentru raspuns.Intentia mea nu este sa lucrez la negru dar din cate am auzit eu angajatorul intr-o astfel de situatie te poate angaja cu 2 ore pe cartea de munca sau cu un tip anume de contract fara a pierde pensia.
Poate firma angajatoare sa te angajeze fara carte de munca doar printr-un contract fara sa te innregistreze la ITM?

angajatorul intr-o astfel de situatie te poate angaja cu 2 ore pe cartea de munca sau cu un tip anume de contract fara a pierde pensia.


Una este sa va angajeze cu contract de munca cu fractiune de norma si alta este sa nu inregistreze contractul de munca la ITM, care este munca la negru.
Va poate angaja cu contract de munca.
Art. 91 din legea 19 pe anul 2000
(1) Plata pensiei înceteaza începând cu luna urmatoare celei în care:
d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri
brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Salariul dvs. brut nu va depasi suma de 423 lei.

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas D@nutzu D@nutzu Buna seara, Am si eu o nelamurire cu privire la pensia de urmas, am inteles ca pensia de urmas se sisteaza in momentul in care incepi sa lucrezi cu carte de ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas apocalyptica apocalyptica Iau pensie de urmas.M-am angajat cu carte de munca,insa din cauza lipsei clientilor am fost data afara dupa o luna...si apare o demisie cu acordul ambelor ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumãtate din salariul mediu brut pe economie; lucrockit lucrockit Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumătate din salariul mediu brut pe economie, in anul ... (vezi toată discuția)