avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumãtate din salariul mediu brut pe economie;

Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumătate din salariul mediu brut pe economie, in anul anterior?

mulumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: lucrockit , utilizator 11:44, 20 August 2008
Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.

Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3) din Legea nr.19/2000.

Este posibil sa returnati pensia de urmas primita in acea perioada.
ihim....pai da, dar tot aici, la alt topic www.avocatnet.ro/content/for...
spune altfel:

"Subiect: Pensie de urmas /contract individual de munca
legea 19/2000
Art. 92. - (1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care:
a) pensionarul îşi stabileşte domiciliul pe teritoriul unui stat cu care România a încheiat convenţie de asigurări sociale, dacă în cadrul acesteia se prevede că pensia se plăteşte de către celălalt stat;
b) beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5;
c) beneficiarul unei pensii de invaliditate nu se prezintă la revizuirea medicală periodică;
d) beneficiarul unei pensii de urmaş realizează dintr-o activitate profesională venituri brute lunare mai mari decât jumătate din salariul mediu brut pe economie;
e) copilul urmaş nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 66 lit. b) şi c);
f) soţul supravieţuitor, beneficiarul unei pensii de urmaş, se recăsătoreşte.
Prin analogie daca suma este sub aceasta valoare nici nu se suspenda ,le incaseaza pe ambele,
Poate fi un CIM pe mai putin de 8 ore si atunci nu depaseste suma."

exista doua articole atunci, care se bat in cap? si daca da, cum e pana la urma?
multumesc
Ultima modificare: Luni, 18 August 2008
lucrockit, utilizator
Articolul citat de catre dvs a fost modificat , lit.d a art.92 din Legea nr.19/2000 in actuala ei forma prevede :
Art. 92. - (1) Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
d) beneficiarul unei pensii de urmaş realizează dintr-o activitate profesională venituri brute lunare mai mari decât o patrime din salariul mediu brut pe economie.


Daca beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza venituri sub o patrime din salariul mediu brut pe economie, atunci poate cumula pensia cu aceste venituri.

Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale - actualizata la 20.01.2008 o puteti gasi aici :
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Luni, 18 August 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
aha...am inteles acum; inca ceva totusi:

spuneti ca e actualizata la 20.01.2008. Deci asta ar inseamna ca e valabila("o patrime" in loc "de jumatate") numai de la aceasta data inainte, nu?

Ultima modificare: Marți, 19 August 2008
lucrockit, utilizator
Art.92 lit.d din Legea nr.19/2000 a fost modificat prin OUG nr. 49 din 29 martie 2001pentru modificarea şi completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, publicata in M.Of. nr. 161 din 30 martie 2001, aprobata prin Legea nr.338 din 31 mai 2002.

De la data intrarii in vigoare a OUG nr.49/2001 este valabila dispozitia referitoare la suspendarea pensiei de urmas.

Alte discuții în legătură

Acordarea pensiei de urmas Aleximo Aleximo Am 19 ani si de 2 ani si jumatate beneficiez de pensie de urmas in urma decesului tatalui meu..daca ma angajez si pe cm e trecut salariul minim pe economie imi ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas tomescu Maria tomescu Maria Am avut pensie de urmas dar m-am angajat cu 17.04 2008 si am luat si pensia pe luna mai 2008.Acum ma pune sa returnez pensia pe amandoua lunile.Este ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas cumulata cu salariul AnnaMaria_ru AnnaMaria_ru Buna ziua! Nu reusesc sa ma lamuresc cu aceasta pensie de urmas. Cumulul pensiei de urmas cu salariul nu trebuie sa depaseasca 1/2 sau 1/4 din salariul mediu ... (vezi toată discuția)