avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensie urmas cumulata cu salariul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensie urmas cumulata cu salariul

Buna ziua! Nu reusesc sa ma lamuresc cu aceasta pensie de urmas. Cumulul pensiei de urmas cu salariul nu trebuie sa depaseasca 1/2 sau 1/4 din salariul mediu brut pe economie? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:21, 27 Iulie 2010
Potrivit art. 94, alin.2, din Legea nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu completarile si modificarile ulterioare, beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
ok..am inteles...gasisem undeva ca este 1/2 si am zis sa intreb ptr ca se pare ca la Casa de pensii nu raspunde nimeni .....#-oX-(
Din Legea 19/2000:
Art.92 (1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care:
...
d) beneficiarul unei pensii de urmaş realizează dintr-o activitate profesională venituri brute lunare mai mari de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3);
...
multumesc. Iar legat de nr orelor inscrise pe carnetul de munca si efectuate de el vor fi direct proportionale cu salariul.

Inca o intrebare: trebuie anuntata casa de pensii pentru ca sa ii inceteze pensia? sau itm ul anunta o data cu inregistrarea contractului individual de munca?
Ultima modificare: Marți, 27 Iulie 2010
AnnaMaria_ru, utilizator
1. ITM nu are nici o treaba cu aceasta. Nu stie si nici nu e nevoie sa stie ca salariatul respectiv are pensie de urmas.
2. Beneficiarul pensiei de urmas este obligat sa anunte la Casa de Pensii atunci cand se modifica conditiile de acordare a pensiei. Daca nu o face tot va fi depistat si atunci va fi mai dificil sa inapoieze banii incasati necuvenit.
Ultima modificare: Marți, 27 Iulie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas liliana v liliana v un tanar de 18 ani, beneficiar al pensiei de urmas (tatal decedat) este student in anul I. poate sa se angajeze pe perioada determinata fara sa piarda ... (vezi toată discuția)
Privitor tot la pensia de urmas selira selira stau intr-un aparatament inchiriat de la o persoana care incaseaza de la stat o pensie de urmas. aceasta persoana a inregistrat contractul de inchiriere la ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas laviniamadalina laviniamadalina primesc pensie de urmas in urma decesului tatalui meu.daca ma angajez cu carte de munca la program de 4 ore,pot beneficia de aceasta pensie in continuare ... (vezi toată discuția)