avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decontare diurna si transport
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decontare diurna si transport

Asi dori un raspuns la o problema pe care o am in legatura cu decontarea cheltuielilor de diurna si de transport. Am fost delegat pe o perioada de 60 zile calendaristice dar cu o pauza intre cele doua delegari de 30 de zile la o distanta de locul de munca de 240 km la o alta unitate din cadrul aceleasi institutii unde cazarea ne fost asigurata dar diurna si cheltuielile de transport nu au fost decontate pe motiv ca nu sunt fonduri dar a trecut peste 3 luni de cand sa incheiat prima delegare iar acum sunt din nou in delegare pe 30 de zile dar la cerere pentru ca numai asa se mai poate ca sa nu fim mutati temporar. Intrebarea este care sunt pasi legali sau ce ar trebui sa fac ca sa imi fie decontate diurna si transportul(dar nu sunt singur suntem mai multi colegii in aceasta situatie)
In pauza facuta, ati muncit la institutie/societate ?
da, pentru ca la terminarea delegarii m-am intors la istitutia in care sunt incadrat si in care este si postul cuprins in structura organizatorica
Art.44 alin.2 C.mun.:
Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata acelor drepturi pot face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca .
De exemplu, neplata diurnei , a salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa faca ceva.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Ca sa completam art 44 Codul muncii
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.

Lucrati in invatamant ?
Ultima modificare: Marți, 7 Octombrie 2014
ContSters331913, utilizator
Art.44 C.mun.nu are nicio legatura cu subiectul acestui topic.

Alte discuții în legătură

Delegare anton981 anton981 Buna ziua . Am o nelamurire . Locul meu de munca este la 65 km de casa si fac naveta de 20 de ani . Acum un an am fost delegati la un alt loc de munca in alta ... (vezi toată discuția)
Se poate recupera diurna nespecificata in con.munca? VikBemBem VikBemBem Soferul de TIR poate recupera DIURNA, (nu salarul) daca aceasta nu este stipulata in con.de.munca ? Exista vre-o baza legala/juridica etc, la care se poate ... (vezi toată discuția)
Diurna in comunitatea europeana Fleara Emilian Sorin Fleara Emilian Sorin Buna ziua,Fleara Emilian Sorin ma numesc,lucrez la o firma de transport internațional mărfuri pe camion 40 de tone. Am și eu o întrebare legată de faptu ... (vezi toată discuția)