buna ziua...va rugam sa ne lamuriti cu privire la o situatie atipica...
un locatar din blocul nostru a inregistrat datorii multe la plata intretinerii drept pt care a fost actionat in judecata...procesul s-a incheiat cu hotarare favorabila pt asociatia de propietari...acum incepe insa calvarul
...locatarul respectiv,nu este propietar de drept al ap. ci mama acestuia care intre timp a decedat...fiul [locatarul] respectiv spune ca nu are bani sa faca succesiunea si celelalte acte necesare vanzarii apartamentului,locuieste in continuare in apartament si inregistreaza deasemenea datorii in continuare la plata intretinerii...unii membrii ai asociatiei spun chiar ca respectivul a fost invatat sa nu faca nimic,caci nu va suporta nici o rigoare a legi...
care este urmatorul pas ce trebuie facut de asociatia de propietari ????
in mod normal proprietarul apartamentului trebuia sa fie actionat in judecata, deoarece el este responsabil cu cheltuielile apartamentului.Avand in vedere ca apartamentul este al altei persoane decat cel pentru care aveti hotarare judecatoreasca, cred ca nu veti putea executa silit apartamentul. Mai exista varianta actiunii oblice, prin care creditorii interesati sa ceara si sa obtina prin instanta obligarea la deschiderea si acceptarea mostenirii. Mai exista varianta in care, daca acesta are salariu sau astfel de drepturi salariale sa obtineti poprirea veniturilor .
mama locatarului actual este propietarul ap. si ea a fost data in judecata...doar ca aceasta a decedat inainte de pronuntarea instantei...acum locatarul continua sa locuiasca acolo,nu a facut succesiunea si nici nu cred ca are de gand sa o faca invocand lipsa banilor...este deasemenea fara ocupatie ,lucrand ca zilier prin diferite piete...este exclusa deci varianta cu poprirea pe salariu...
ramane varianta actiunii oblice....
Mergeti la executor cu hotararea judecatoreasca. Proprietarul a fost actionat in judecat, asociatia a castigat procesul iar executorul poate sa treaca la vanzarea apartamentului prin licitatie pentru recuperarea debitelor.
Daca se trezeste vreun mostenitor cu interesul asupra apartamentului o sa intre atunci in trepidaj si o sa plateasca.
Total de acord cu ce a spus dl.Adriantot - executorul judecatoresc este singurul care poate pune in aplicare decizia judecatoreasca in cazul refuzului. Acesta poate scoate apartamentul la licitatie sau pune poprire pe bunuri, in functie de posibilitati.
Am avut un Executor care l-a gasit si executat pe datornic in alta localitate, desi toti ne pierdusem speranta recuperarii banilor si asta in numai 3 luni, am avut insa si executor care nu a reusit sa recupereze datoria nici intr-un an. Dureaza aproximativ 6 luni si executia...