avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Dizolvare asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Dizolvare asociatie

Intr-un dosar privind dizolvarea unei asociatii instanta a acordat termen pentru "lipsa dovada publicare dizolvare".
Ce este aceasta dovada si unde trebuie facuta ? Trebuie sa o fac eu sau cabinetul care se ocupa cu dizolvarea ?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 20:31, 6 Octombrie 2014
E vorba de dizolvare judecatoreasca? In ce stadiu este procedura? S-a finalizat lichidarea si acum se cere radierea din Registrul Asociatiilor si Fundatiilor? Dvs. ce calitate aveti? Ca daca au fost numiti lichidatorii, Consiliului Director i-a incetat mandatul, atributiile fiind preluate de lichidatori ( dar cenzorul sau comisia de cenzori, daca au existat, isi continua mandatul, controland ce fac lichidatorii...). Instatna ar fi trebuit sa indice temeiul legal, prevederea la care se refera cand a mentionat ”publicare dizolvare” pentru ca, spre deosebire de societatile guvernate de Legea 31 / 1990 unde tot felul de evenimente in viata unui SRL, SA sau alta asemenea societate se publica in Monitorul Oficial, sau in cazul insolventelor, unde tot felul de anunturi se publica in BPI, OG 26 / 2000 privind asociatiile si fundatiile are prevederi legate de ”publicare” in context de dizolvare numai la art.68, si anume:
”Art. 68
(1)După terminarea lichidării, lichidatorii sunt obligaţi ca în temen de două luni să depună bilanţul, registrul jurnal şi un memorandum, declarând operaţiunile de lichidare la Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor al judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul asociaţia sau fundaţia.
(2)Lichidatorii sunt obligaţi să îndeplinească toate procedurile pentru publicarea lichidării şi radierea asociaţiei sau fundaţiei din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.
(3)Publicarea lichidării se face prin afişarea la uşa instanţei în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul persoana juridică,întemendedouălunidelaterminarea lichidării.”
Deci ar fi vorba doar de afisarea la sediul judecatoriei a terminarii lichidarii de catre lichidatori, ca sa se poata considera finalizata lichidarea, descarca lichidatorii si radia ONG-ul din Registrul Asociatiilor si Fundatiilor. Legea prevede expres ca e sarcina lichidatorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dizolvare societate non-profit busu_mn busu_mn Suntem un club de fotbal infiintat ca asociatie non profit cu AGA si consiliu de administratie. In timp s-au strans datorii la stat (aprox. 150.000 RON) suma ... (vezi toată discuția)
dizolvare - lichidare asociatie umanitara monb monb Am nevoie de un model de hotarare AGA pentru dizolvarea asociatiei. Daca puteti sa-mi spuneti si ca cat costa toate formalitatile legale de lichidare a ... (vezi toată discuția)
Lichidare fundatie  C.Niculescu C.Niculescu Buna. Am o fundatie pe care vreau sa o inchid. Nu avem activitate de peste 5 ani, nu avem patrimoniu si mai nou nu mai avem nici sediu. pt ca proprietarul ... (vezi toată discuția)