avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort?

As dori sa imi raspundeti problemelor cu care ma confrunt. Sunt casatorita de 6 ani dar separata de 2,6 luni de sotul meu. El are din casatoria anterioara 2 copii majori, eu neavand copii. El are un apartament luat cu credit cu 4 ani inainte de casatoria noastra, credit care se plateste si in momentul de fata si la care mai este de platit inca 4 ani. Deasermenea in perioada cat am fost impreuna el a mai luat un credit de nevoi personale pt.a achizitiona o masina, masina pe care, dupa separarea noastra a vandut-o si la care de 10 luni nu a mai platit creditul. Eu nu am nici o calitate in contractul de credit, banca insa a vandut creditul unei firme de recuperare. Acum el este foarte bolnav si refuza divortul. As vrea sa stiu ce se poate intampla dupa decesul lui. Care sunt drepturile si obligatiile mele fata de creditele mentionate si care sunt drepturile copiilor lui. Sau este mai bine sa insist sa accepte divortul acum cat el este in viata si sa renunt la tot ceea ce mi s-ar cuveni. In momentul de fata el nu are nici un venit, nefiind angajat. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ElenaPopp , utilizator 22:46, 8 Octombrie 2014
Puteti introduce o cerere de chemare in judecata prin care solicitati desfacerea casatoriei cf:

Art. 373 N Cod civil

Motive de divorţ

Divorţul poate avea loc:
a) prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ;
b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
c) la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

In ceea ce privesc drepturile dvs, in situatia descrisa, aveti dreptul doar la bunurile dobindite in timpul casatoriei, ca fiind bunuri comune.
Sa inteleg ca la apartament nu mi se cuvine nimic? chiar daca el se plateste in timpul casatoriei? Bancile pot trimite datoriile asupra mea? Bunuri comune nu prea sunt( in afara de lucruri mici fara valoare) pentru ca masina fiind un bun comun, a vandut-o si a beneficiat singur de bani.
Daca nu apucati sa divortati, atat creditele cat si din ap, veti mosteni 1/4, mai aveti un drept de creanta pt cat ati platit rate impreuna in timpul casatoriei.
Puteti declaratie dupa decesul lui ca renuntari la mostenire si nu mai aveti nici grija si nici bunuri de mostenit.
Ar fi totusi o problema cu creditul luat pt masina.. creditorul poate incerca o actiune in judecata pt a fi obligata la plata pt ca datoria contractat in timpul casatoriei ar fi comun, mai ales ca a cumparat un bun cu acei bani.. nu e treaba creditorului ca el a vandut masina si nu v-a data bani din ea, dvs ar fi trebuit sa cereti. Va veti apara la un eventual proces.
Poate n-o va face, putand lejer sa se indestuleze prin vanzarea casei.
Va ganditi daca datoriile sunt mai mari decat ce ati avea de mostenit.. renuntati la mostenire, daca nu.. luati-va dreptul.
Probabil ca d-na avocat se refera la partaj, daca ati apuca sa divortati, nu ati avea dreptul la casa, fiind un bun propriu, insa ati avea un drept de creanta pt ratele achitate impreuna.
Sotul are dreptul sa va ceara pensie de intretinere oricand.. acum, la divort.. dupa.
Multumesc pentru raspuns.
Atentie ca daca nu platiti creditul banca va scoate la vanzare apartamentul si pierde aproape tot, pentru ca preturile la licitatii pot fi chiar mici si nici nu mai e mult de plata. Pentru ambele credite se poate face acest lucru.

Alte discuții în legătură

Vrem sa ne casatorim si el are datorii la banca... alexappm alexappm Viitorul sot are datorii la banca si eu vreau sa fac imprumut la banca pentru \' prima casa \'si vrem sa ne casatorim, intrebarea este daca fac imprumutul la ... (vezi toată discuția)
Drepturi sot in caz de divort ursica ursica Sunt casatorita si impreuna cu sotul meu si cei doi copii minori locuiesc intr-un apartament din Bucuresti cumparat pe numele tatalui meu. Pentru ... (vezi toată discuția)
Cote parti succesiune nicoleta17 nicoleta17 Buna ziua, Eu sunt vaduva ,sotul meu a decedat in urma cu 15 ani,cand fetita noastra avea 2 ani.Acum un an am cumparat un apartament prin credit Prima Casa si ... (vezi toată discuția)