In Carnetul de munca am inscris inca din anul 1990 faptul ca in perioada 1983 -1989 m-am incadrat in grupa a II-a de munca. La pensionare, Casa de pensii refuza valorificarea grupei de munca, in final, dupa aproape doi ani, dispun de o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila care obliga Casa de pensii la valorificarea in grupa a II-a a perioadei respective. Mai pot avea probleme din cauza nementionarii procentului ? Sau dupa cum sper eu, e OK, la acel moment nefiind obligatorie o astfel de mentiune.
Intreprinderea a fost lichidata prin 1995, detinatorul arhivei nu are decat statele de plata, nimic altceva. Nu pot aduce noi documente. Ce parere aveti ?
In hoatarerea judecatoreasca trebuie sa fie mentionat numele si pronumele beneficiarului de grupa de munca, perioada lucrata si % de incadrare in grupa de munca.
Depuneti o copie dupa hotararea judecatoreasca la Casa judetean de pensii, cu nr. de inregistrare/ data.
Mentionati: "... Sau dupa cum sper eu, e OK, la acel moment nefiind obligatorie o astfel de mentiune... " Nu a existat in legislatie o astfel de prevedere. Intotdeauna a fost obligatoriu a se mentiona si %, inclusiv in carnetul de munca.
De regula, casele de pensii solicita copii dupa decizia prin care lucratorii au fost nominalizati in grupa de munca si unde se mentioneaza obligatoriu, inclusiv %.
Candva, era posibil sa soliciti expertiza de specialitate legislatia muncii. Actualele reglementari mai permit asa ceva ? Fiind in situatia mentionata la inceput (intreprinderea lichidata, nici lichidatorul si nici detinatorul de arhiva nu mai au documentele care au stat la baza inscrierii din Carnetul de munca din anul 1990, inscriere care nu specifica procentul -subintelegand 100%), mai pot face ceva ? Sau pierd dreptul la grupa a II-a cu toata hotararea instantei care precizeaza ca perioada 1983 - 1989 va fi valorificata in grupa a II-a de munca ?
Se mai admit probe cu martori - fostul director ? Alta cale ? Multumesc.
1. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (aprobate prin HG 257/2011):
Art. 126
(1) Adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.
...
2. - Asadar daca nu exista acele documente care sa ateste procentul in care ati lucrat in grupe superioare de munca nu se poate lua in calcul acea perioada pentru calculul punctajului pentru pensie.
- Expresia "documente verificabile" inseamna ca va trebui sa prezentati Casei de Pensii aceste documente pentru a verifica daca ati lucrat in grupe superioare de munca si in ce procent.
Expertiza de specialitate protectia muncii o puteati solicita in timpul procesului, in urma caruia ati obtinut o hotarare judecatoreasca.
Unul din obiectivele fixate de catre instanta pentru expert trebuia sa fie si % de lucru efectiv la locuri de munca incadrate in grupa de munca.
Expertul trebuia sa aiba acces la documente existente in arhiva firmei. Daca nu i s-ar fi pus la dispozitie aceste documente, nu ar fi avut o baza legala, sa se pronunte.