avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie

Buna ziua,

Asi dori si eu va rog cateva lamuriri asupra acestui aspect legat de stimulentul de insertie.
Mentionez de la inceput ca eu nu lucrez, insa sotul meu da, si indeplineste toate conditiile necesare pentru a beneficia de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatie. In conditiile in care acesta doreste sa isi continue activitatea in campul muncii fara a depune dosar pentru concediu si indemnizatie, poate beneficia de stimulentul de insertie, sau trebuie neaparat sa depuna acel dosar, iar in urma aprobarii concediului si indemnizatiei sa renunte la ele in favoarea stimulentului?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:38, 29 Octombrie 2014
Va depune dosarul la AJPIS (ag de prest sociale) si va solicita plata stimulentului de insertie, nu a indemnizatiei de CCC.
Asta am inteles. Intrebare era daca sotul vrea sa aiba continuitate in munca, poate opta direct pt stimulentul de insertie fara a intra in CCC?
De chestia asta nu suntem lamuriti... Cineva spunea intr-o alta discutie de pe acest forum ca nu este obligatoriu ca sotul sa intre in CCC si ca isi poate continua munca, chiar si asa primind stimulentul de insertie. Toate bune pana aici. Am luat de pe siteul primariei sinopsisul cu actele necesare pt intocmirea acestui dosar de stimulent, care arata astfel:

1. Cererea pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului /stimulentului de inserţie
2. Actul de identitate al solicitantului (copie şi original)
3. Actul de identitate al celuilalt părinte(copie şi original)
4. Certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie şi original)
5. Certificatele de naştere ale celorlalţi copii aflaţi în întreţinere (copie şi original)
6. Certificatul de căsătorie(dacă este cazul)(copie şi original)
8. Dosar cu şină
9. În cazul veniturilor salariale :
Adeverinţă (conform modelului anexat-) completată corect de angajator
Dovada reluării activităţii(decizie, ordin, dispoziţie, act adiţional)

Nelamurirea mea tine de subpunctul al doilea de la numarul 9. Daca intr-adevar exista posibilitatea continuitatii in munca si obtinerea stimulentului de insertie, fara a intra in CCC, atunci ce dovada a reluarii activitatii mai este nevoie?
1. Tatal copilului poate beneficia direct (fara sa mai intre in CCC) de stimulentul de insertie.

2. - Lista de acte prezentate de dvs. este o lista cu caracter general din care tatal prezinta numai actele care sunt necesare situatiei sale.
- Adica acea dovada de reluare a activitatii nu mai este necesara.
- Este insa necesara o dovada ca la momentul solicitarii stimulentului de insertie era salariat si pentru aceasta depune o adeverinta de la angajator din care sa reiasa ca a fost salariat in cele 12 luni premegatoare nasterii copilului si ca este si in prezent.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.


4. Deoarece mama copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) tatal copilului poate beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.
Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc. Tot de la dvs citisem intr-o alta discutie ca tatal nu este obligat sa intre in CCC, doar ca nu eram lamurita cu dovada reluarii activitatii. Mi-ati fost de ajutor.

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie deealoveady deealoveady Buna ziua! Daca dupa concediul post-natal vreau sa ma intorc la munca beneficiez de stimulentul de reinsertie sau trebuie sa-mi iau CCC mai intai. Unde se ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie patricia85 patricia85 Buna ziua,am o intrebare in legatura cu stimulentul de insertie.in iulie trebuie sa nasc iar postnatalul se va incheia undeva la mijlocul lui august.eu nu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie dan123456 dan123456 daca optez pe un an pt indemnizatia de crestere a copilului dupa cat timp pot sa renunt la indemnizatie ca sa pot sa primesc suplimentu de 500 de lei? (vezi toată discuția)