avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbarea numelui de familie pe cale administrativa - ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbarea numelui de familie pe cale administrativa - OG 41/2003

Buna seara,
Referindu-ma la OG 41/2003, am citit tot ce am gasit pe Internet referitor la schimbarea numelui, insa am unele nelamuriri. Apelez la Dvs. in speranta ca ma veti clarifica.
In acest moment port numele tatalui. Acesta este o persoana publica cu o reputatie foarte proasta in societate din cauza activitatilor pe care le intreprinde, fapt pentru care m-am decis sa imi schimb numele. Aceasta decizia nu a venit spontan, ci dupa consultarea familiei etc.
Spuneti-mi, va rog, exista posibilitatea sa imi aleg eu alt nume si prenume sau pot trece doar la numele mamei? Motivul pentru care vreau sa imi schimb numele este cel mentionat mai sus.
Imi pot schimba in acelasi timp numele si prenumele sau trebuie sa fac doua cereri separate?
Dupa schimbarea numelui si prenumelui imi pot schimba si diploma de bacalaureat sau trebuie sa merg cu dovada de schimbare a numelui dupa mine? Este foarte important pentru mine sa stiu raspunsul la aceasta intrebare.
In situatia in care tatal meu este o persoana publica, se poate sa imi schimb numele fara sa afle mass-media? In sensul ca pot solicita in mod express in cerere sa nu se spuna la mass-media?

Astept cu nerabdare raspunsurile Dvs.

Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 18:22, 12 Octombrie 2014
Din ce Spuneti Dvs s-ar putea sa va incadrati la cazurile temeinic justificate, si sa puteti face acest lucru. Diploma nu se va schimba, si va trebui sa faceți dovada schimbării numelui.
Ar trebui sa puneți-vă in Balanța si bune si rele inainte sa luați o hotarare, si sa va Consultați si cu ceilalți membri de familie (nu tata).
Va multumesc pentru raspuns.
Cu privire la dreptul la mostenire, voi pierde acest drept?
Influenteaza cu ceva dreptul la mostenirea tatalui faptul ca mi-am schimbat numele?
Schimbarea numelui nu influenteaza calitatea de mostenitor.

Daca mama a divortat si a revenit la numele purtat anterior, cererea de schimbare a numelui va fi aprobata.
In legatura cu schimbarea prenumelui nu pot sa apreciez ce sanse aveti, poate doar daca dovediti ca sunteti cunoscut in societate cu acela pe care doriti sa-l purtati.
In situatia in care tatal meu este o persoana publica, se poate sa imi schimb numele fara sa afle mass-media? In sensul ca pot solicita in mod express in cerere sa nu se spuna la mass-media?

Solicitarea ar fi inutila, nu au voie sa dezvaluie asemenea date. Durata de pastrare a secretului probabil ca e invers proportionala cu celebritatea tatalui dvs.: cu cat e mai mare cu atat timpul va fi mai scurt :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume copil JASMIN_MMARIA JASMIN_MMARIA pot sa schimb numele de familie al copilului meu din prima casatorie, cu numele de familie pe care-l am eu dupa a doua casatorie? (vezi toată discuția)
Eliminare prenume andrei252005 andrei252005 Buna ziua, doresc sa elimin un prenume din cele 3 pe care le are copilul meu. (vezi toată discuția)
Parintii mei au divortat, pot lua si eu numele mamei? dede23 dede23 parintii mei au divortat, iar mama si-a reluat numele dinaintea casatoriei, vreau sa stiu daca si eu pot lua numele ei. unde trebuie sa merg pentru a-mi ... (vezi toată discuția)