avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi

Joi, 8 mai, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litera i in desfacerea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litera i in desfacerea contractului de munca

Buna ziua. Cazul meu este urmatorul... profesia mea este de ospatar. Colegul meu a "cinstit" o amica cu o limonada in prezenta sefului dar n a marcat o pe casa. Dupa ce seful a plecat a marcat o, a incasat banii pe ea dar n a scos bon fiscal. Pe mine m a anuntat tarziu cand eu am servit alt client si mi a zis sa transfer acea comanda pe alta masa si asa banii pe prima limonada ne intrau noua in tips. Eu am fost de acord. Dar a doua zi seful a verificat ora la care acea clienta se afla in bar si a vazut ca nu a fost scos nici un bon cu limonada. Colegu a aruncat vina asupra mea si ne a dat pe amandoi afara. Problema este ca atunci cand am fost angajata mi a fost oprit jumatate din salariu. Acum el spune ca daca vrem acesti bani ne inchide cartea de munca cu litera i. Daca nu ne da diferenta pe zilele lucrate si cartea o inchide cu acordul ambelor parti. Eu ce pot face sa mi recuperez si banii opriti la angajare ? Rog urgent un raspuns.multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters241232 , utilizator 20:01, 10 Octombrie 2014
1. Litera i nu mai exista in Codul Muncii. In prezent , exista art.61 lit.a C.mun.

Pentru o concediere disciplinara pasii sunt urmatorii :
1. Primul pas este intocmirea unui referat de catre seful ierarhic cu privire la abaterea savarsita
2. Al doilea pas, constituirea comisiei de cercetare disciplinara.
3. Al treilea pas, convocarea salariatului in scris, in vederea desfasurarii procedurii cercetarii prealabile.
4. Al patrulea pas: desfasurarea propriu-zisa a cercetarii disciplinare prealabile.
5. Ultima etapa consta in emiterea deciziei de sanctionare discplinara si comunicarea deciziei.

art.251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

2. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Deci ? Intr un cuvant mai pe intelesul meu ...toate astea s au intamplat astazi si el m a gonit efectiv din restaurant zicandu mi sa plec. Luni m a chemat sa mi iau banii. As dori sa stiu ce trebuie sa i spun in caz ca ma ameninta ca imi da toti banii dar cu desfacerea contractului indisciplinar? Plus de asta n am nici o dovada scrisa ca mi a oprit acea garantie !
Mai exact vreau sa stiu ce discutie sa port cu el ca sa nu ma faca vinovata mai mult decat sunt! Si sa mi plateasca toti banii . In caz ca imi inchide cartea asa cum zice fara sa faca in prealabil o cercetare disciplinara ... cu toate ca restaurantul e plin de camere de luat vederi si se vede cum cel care ia banii si duce limonafa este colegul meu nu eu !! Deci vinovatul este el!! Eu ce ar trebui sa fac?
Ii puteti explica ca exista cai legale pentru a va repune in drepturile dvs, daca nu intelege ca dvs nu sunteti vinovat.
Si daca ramaneti in acel bar credeti ca o sa aveti zile bune cu seful?
Cel mai bine este sa plecati prin acordul partilor si terminati discutia cu el, in capul lui tot asa o sa fiti catalogata, nici nu mai conteaza cine a luat banii, cert este ca ati fost deacord sa nu marcati banii si sa ii impartiti, finalul tot ala este, acum sau peste 1-2 luni tot gaseste nod in papura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea disciplinara a contractului de munca kristina1 kristina1 mi am pus demisia la fostul loc de munca in data de 26.11, nu am stat in preaviz, iar azi am primit o decizie de desfacere disciplinara a contractului in care ... (vezi toată discuția)
Concediere disciplinara tavitatavita tavitatavita Este adevarat ca nu ma poate concedia pe motiv disciplinar decat daca s-au respectat niste etape? Ei au facut lucrul acesta si m au concediat pe motiv de ... (vezi toată discuția)
Abandonarea locului de munca NAIMAD NAIMAD in data de 09.04.2012 am fost lasat balta de o angajata ,fara preaviz si fara cerere de demisie,de a doua zi mergand la un alt magazin ca vanzatoare.Mentionez ... (vezi toată discuția)