avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legea penala mai favorabila
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legea penala mai favorabila

am o nelamurire pt dezbaterea in principiu a legii penale mai favorabile raportat la art. 161 din noul cod penal, respectiv regula imprescriptibilitatii executarii pedepsei pt infractiunea de omor (ca sa luam un exemplu).
sa inteleg ca nu se mai aplica legea penala mai favorabila in cazul in care, dupa vechiul cod, prescriptia s-ar implini la o luna dupa intrarea in vigoare a dispozitiei de imprescriptibilitate?
rog argumente!

multumesc anticipat pt interesul acordat
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2014
emil_online, utilizator
Cel mai recent răspuns: emil_online , utilizator 11:45, 11 Octombrie 2014
ART. 161
Prescripţia executării pedepsei
(1) Prescripţia înlătură executarea pedepsei principale.
#M1
(2) Prescripţia nu înlătură executarea pedepselor principale în cazul:
a) infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, indiferent de data la care au fost comise;
b) infracţiunilor prevăzute la art. 188 şi 189 şi al infracţiunilor intenţionate urmate de moartea victimei.
(3) Prescripţia nu înlătură executarea pedepselor principale nici în cazul infracţiunilor prevăzute la alin. (2) lit. b) pentru care, la data intrării în vigoare a acestei dispoziţii, nu s-a împlinit termenul de prescripţie a executării.



Prin Art.161 alin.3 se legitimeaza in fapt, aplicarea retroactiva a legii mai severe, fiind in contradictie evidenta cu dispozitiile art.7 paragraful 1 din Conventie europeana si art.15 alin.2 din Constitutie.
Puteti citii pentru documentare si opinia separata la decizia CC nr.511/2013.
[ link extern ]
am inteles, dar daca a decis CCR, nu este litera de lege, deci considerati ca mai merita dezbatut, pt ca aceea este numai o opinie separata?

Exita si hotararea ICCJ.
Opinia judecatorului Udroiu:

”Cred ca soluția ICCJ pronunțată prin decizia nr. 2/2014 a oferit interpretarea corecta a modului de aplicare a legii penale mai favorabile cu luarea în considerare a instituțiilor juridice autonome. Și de asemenea cred ca este numai rolul instantei supreme de a se pronunța cu privire la modul în care se interpretează legea, iar nu al unei autorități publice politico–jurisdicționale. De asemenea, față de caracterul obligatoriu erga omnes al acestei decizii publicate în M. OF. 319/30.04.2014 și având în vedere și jurisprudența CEDO în interpretarea noțiunii de lege din cuprinsul art. 7 al Convenției europene care include în cadrul acesteia și soluțiile jurisprudențiale obligatorii consider ca decizia nr. 2/2014 poate fi interpretata ca lege penala mai favorabila fata de orice alta modificare legislativa sau soluție jurisprudențiala obligatorie care ar impune aplicarea „globala” a legii penale mai favorabile”.


As intelege ca nu exista o practica unitara in speta prezentata de mine.
Sau se va aplica decizia ICCJ, adica se prescrie in baza legii penale mai favorabile?

*Extras din motivarea sesizarii ICCJ:


"Concluzia exprimată de către Curtea de Apel Târgu Mureş a fost similară cu cea prezentată de către Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I penală în cuprinsul încheierii de sesizare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în sensul că prescripţia răspunderii penale este o instituţie care funcţionează autonom faţă de sancţiune, astfel că nu este posibilă aplicarea criteriului evaluării globale, fiind necesară o aplicare în două etape a legii mai favorabile. Singura rezervă exprimată a privit prescripţia răspunderii penale în cazul infracţiunilor de omor şi al infracţiunilor intenţionate urmate de moartea victimei, menţionându-se că acestea sunt imprescriptibile şi nu pun problema aplicării legii penale mai favorabile, aşa cum s-a pronunţat Curtea Constituţională prin Decizia nr. 511 din 12 decembrie 2013. "
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia este institutie autonoma? Radhika Radhika Ce inseamna prescriptia este institutie autonoma? Decizie istorica si de maxim interes data de completul Hotararilor Preliminare al Inaltei Curti de Casatie ... (vezi toată discuția)
Judecarea pe institutii autonome matei32865 matei32865 \\"În dosarul Loteria I, joi ar fi trebuit să fie ultimul termen de judecată. Completul de judecată a intrat însă în deliberări, pentru a stabili dacă ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza? Imparatul Imparatul Poate fi un inculpat pedepsit cu cuantumul si anii de pedeapsa din noul cod penal, pentru 3 fapte? Din noul cod, pentru ca anii de pedeapsa sunt mai ... (vezi toată discuția)