avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1057 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Zid despartitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Zid despartitor

Buna seara,

Am o casa pentru care s-a ridicat un zid despartitor. Acest zid este pe aceeasi linie cu casa mea! Vecinul de langa mine nu a contribuit cu nimic la acest zid. Zidul, desigur, este construit pe proprietatea mea! (plus inca 15 cm de la zid inspre casa vecinului - lasati pentru a-i permite si lui construirea unui zid in caz ca al meu nu ,,ii este pe plac''). Recent a venit la mine si mi-a cerut sa ii tencuiesc partea lui de zid, partea lui fiind lasata nefinisata, fiind observabile blocurile de boltari! Mi-a cerut sub pretextul ca a fost la Primarie si a intrebat si acestia din urma i-au spus ca eu sunt obligat sa-i finisez partea de zid dinspre casa acestuia! ULUITOR mi se pare! Intrebarea mea este: poate acesta sa ma oblige sa fac ceva? Legal vorbind, partea aceasta ma intereseaza! Mi-ar veni greu sa cred ca ma poate obliga cineva sa fac ceva cu ceea ce este doar al meu si pentru care nu a contribuit nimic! Va multumesc celor care faceti eforturi pentru a raspunde la aceste intrebari!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 13:04, 12 Octombrie 2014
Art. 660 codul civil:
Prezumţia de coproprietate asupra despărţiturilor comune
(1) Zidul, şanţul, precum şi orice altă despărţitură între două fonduri sunt prezumate a fi în proprietatea comună a vecinilor, dacă nu rezultă contrariul din titlul de proprietate, dintr-un semn de necomunitate ori dacă proprietatea comună nu a devenit proprietate exclusivă prin uzucapiune, în condiţiile legii.

Art. 661
Semnele de necomunitate

(1) Există semn de necomunitate a zidului atunci când culmea acestuia este dreaptă şi perpendiculară spre un fond şi înclinată spre celălalt fond. Zidul este prezumat a fi în proprietatea exclusivă a proprietarului fondului către care este înclinată coama zidului.

Cred că v-ar reveni această obligație în măsura în care prezumția de comunitate a zidului despărțitor poate fi răstrurnată, prin prin existența oricăruia dintre semnele de necomunitate, iar zidul ar fi proprietatea dvs. exclusivă.
Care obligatie? Sa-i fac dansului zidul? Zid pentru care nu a fost obligat sa plateasca nimic? Coama este inclinata inspre proprietatea mea! Din cate am inteles puteam sa-l oblig la cheltuieli comune in vederea ridicarii unui zid! Mi se pare aberant, pe langa ridicarea lui, costurile fiind destul de ridicate, sa-i tencuiesc si partea lui, care defapt e tot partea mea, si pentru care dansul nu a platiti niciun ban si nici nu am pretentie din partea lui! Intrebarea mea apleaza si la bunul simt al unui om, care pe langa ca a fost scutit de niste bani, mai doreste ca tot eu sa-i realizez finisarile!
Cred că puteți rezolva situația și prin bună înțelegere, dacă îi puteți explica faptul că deja dvs. ați cheltuit suficient și măcar atât poate să facă și dânsul.
Deci sa inteleg! Sunt obligat legal sa-i fac zidul? Chiar daca zidul e pe proprietatea mea? Chiar daca dansul nu a avut cheltuieli comune desi puteam sa-l oblig? TOT el ridica pretentii? In alta ordine de idei! Cand am ridicat casa, a lui era deja ridicata! S-a respectat distanta de minim 60 de cm intre case! Casa lui avea si are o fereastra inspre proprietatea mea, fereastra destul de mare! Eh! Cand s-a construit am cazut de accord ca fereastra ramane, fara niciun act! Asta a fost cu vechiul vecin, care nu ridica pretentii! Fereastra este inca acolo, la mai putin de 190 de cm de casa mea! Chiar daca nu are ce vedea fiindca da in zidul exterior paralel lui! Are voie? Eu cred ca nu!
alex199208 a scris:
In alta ordine de idei! Cand am ridicat casa, a lui era deja ridicata! S-a respectat distanta de minim 60 de cm intre case! Casa lui avea si are o fereastra inspre proprietatea mea, fereastra destul de mare!

Daca vecinul avea deja fereastra acolo, dvs. nu aveati voie sa ridicati casa la mai putin de 2 metri de fereastra lui.

Alte discuții în legătură

Executie gard lim de proprietate radubogdan radubogdan As dori sa stiu ce prevederi exista in codul civil privind executia unui gard pe limita de proprietate intre proprietati ,daca este intr-adevar necesar un ... (vezi toată discuția)
Gard comun PAUER PAUER EU SI VECINUL AVEM UN GARD COMUN,CARE DIN CAUZA UNOR NEINTELEGERI,TREBUIE INCHIS PT. A-MI PROTEJA INTIMITATEA SI PT. A NU DA PRILEJUL UNOR NOI DISPUTE. GARDUL ... (vezi toată discuția)
Gardul vecin Marcela** Marcela** Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare daca se poate. La hotarul dintre noi si vecin avem o bucatarie de vara care are un perete ce reprezinta hotar. Vecinul ... (vezi toată discuția)