buna ziua,
lucrez la o Banca Cooperatista unde am programul de lucru de 8 ore pe zi / 40 ore pe saptamana. Azi (13.10.2014) am primit intr-un email un orar nou prin care se modifica programul de lucru (care a fost zilnic de la orele 8:00 la orele 16:00) in urmatorul fel : de luni pana joi, inclusiv de la orele 8:00 pana la orele 16:30 si vineri de la orele 8:00 pana la orele 15:15 fara a primi o adresa oficiala sau un act aditional prin care mi se modifica su durata timpului de lucru. sunt obligat sa respect noual orar ? si ce drepturi am daca nu sunt de acord ? multumesc anticipat !
Conform art.117 C.mun., programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.
Astfel, Codul muncii nu cere acordul sau consultarea salariaţilor pentru stabilirea programului de muncă şi a modului de repartizare a acestuia pe zile.
Daca in c.i.m. aveti trecuta si repartizarea programului de munca, atunci consider ca se impune incheierea unui act aditional la c.i.m.
in contractul de munca am 8 ore / zi, adica 40 ore / saptamana si nu 42 ore si 15 minute pe saptamana , asta insemnand intr-o luna cca 8 ore suplimentare lucrate pe gratis
Ceea ce depaseste durata programului de munca constituie munca suplimentara , insa acel program impus de angajator incalca prevederile legale in materie.
Prin urmare, in speta, puteti sesiza ITM-ul cu privire la acel program de munca.