avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1286 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare program de lucru / timp de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare program de lucru / timp de lucru

buna ziua,
lucrez la o Banca Cooperatista unde am programul de lucru de 8 ore pe zi / 40 ore pe saptamana. Azi (13.10.2014) am primit intr-un email un orar nou prin care se modifica programul de lucru (care a fost zilnic de la orele 8:00 la orele 16:00) in urmatorul fel : de luni pana joi, inclusiv de la orele 8:00 pana la orele 16:30 si vineri de la orele 8:00 pana la orele 15:15 fara a primi o adresa oficiala sau un act aditional prin care mi se modifica su durata timpului de lucru. sunt obligat sa respect noual orar ? si ce drepturi am daca nu sunt de acord ? multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:16, 13 Octombrie 2014
Bună ziua,

Modificarea contractului individual de muncă se face numai cu acordul părţilor, prin act adiţional, conform Codului muncii.

Modificarea se poate referi la oricare dintre elementele:

- durata contractului;
- locul muncii;
- felul muncii;
- condiţiile de muncă;
- salariul;
- timpul de muncă şi timpul de odihnă.
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2014
ContSters330686, utilizator
Conform art.117 C.mun., programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

Astfel, Codul muncii nu cere acordul sau consultarea salariaţilor pentru stabilirea programului de muncă şi a modului de repartizare a acestuia pe zile.
Daca in c.i.m. aveti trecuta si repartizarea programului de munca, atunci consider ca se impune incheierea unui act aditional la c.i.m.
in contractul de munca am 8 ore / zi, adica 40 ore / saptamana si nu 42 ore si 15 minute pe saptamana , asta insemnand intr-o luna cca 8 ore suplimentare lucrate pe gratis
Ceea ce depaseste durata programului de munca constituie munca suplimentara , insa acel program impus de angajator incalca prevederile legale in materie.
Prin urmare, in speta, puteti sesiza ITM-ul cu privire la acel program de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu inteleg masura itm Bogdan.k Bogdan.k Am 2 angajati cu norma partiala de 4ore/zi, 20ore/saptamana, repartizate in 2 ture (10:00 - 14:00 sau 14:00 - 18.00). La un control al itm, unul din angajati ... (vezi toată discuția)
Regulament intern program de lucru winer winer Am 2 probleme va rog cineva sa ma ajute:(( 1.firma are mai multe activitati de ex. restaurante,reparatii auto,pensiune. Trebiue sa intocmesc pentru ... (vezi toată discuția)
Program de lucru fractionat pe parcursul aceleasi zi de lucru Codrin EL Codrin EL Buna dimineata! Nu gasesc specificat nicaieri si de aceea va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare si anume: sunt angajat sofer II la un spital ... (vezi toată discuția)