avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor de somaj pentru fosti detinuti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor de somaj pentru fosti detinuti

Am intalnit urmatorul caz: o persoana inregistrata la AJOFM ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca, eliberat din detentie de curand, adica sustinand ca se incadreaza in prev. art. 16, lit.f din Legea 76/2002 - nu i se acorda ajutor de somaj. Trebuie indeplinite si alte conditii, cumulativ?
Cel mai recent răspuns: Dragos Tinta , Consultant protectia mediului 19:36, 29 Mai 2009
1. Interesant caz, eu nu l-am mai intalnit. Nici Normele de aplicare a Legii 76/2002 nu pomenesc nimic de art.16 lit.f) din lege.
2. Asteptati sa va raspunda colega noastra "pakos", specialista in domeniu, poate a mai intalnit asa ceva.
IN art 16 se prevad persoanele care se pot inregistra ca someri in cautarea unui loc de munca.

Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în căutarea unui loc de muncă, aflate în una dintre următoarele situaţii:
a) au devenit şomeri în sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c);
b) nu au putut ocupa loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ sau după satisfacerea stagiului militar;
c) ocupă un loc de muncă şi, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia;
d) au obţinut statutul de refugiat sau altă formă de protecţie internaţională, conform legii;
e) cetăţeni străini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncă sau au realizat venituri în România, conform legii;@
f) nu au putut ocupa loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenţie.

Indemnizatia de somaj nu se acorda tuturor persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, iar pantru aceasta situatia legea nu porevede si ca pot beneficia si de indemnizatie.
grace_r:
Aveti dreptate!
Cred ca aveti mintea mai limpede ca a mea in aceasta zi.
Fostii detinuti sunt considerati someri neindemnizati, daca se inscriu la AJOFM in evidenta si pot beneficia de masuri active gratuite ( cum ar fi, de exemplu, formare profesionala gratuita). Nu au dreptul la indemnizatie de somaj decat persoanele prevazute la art. 17 din aceeasi lege.
Aveti perfecta dreptate, am consultat si eu in detaliu legea si am inteles acest aspect. Intre timp, persoana in cauza a fost invitata sa participe la cursuri de formare si recalificare profesionala.

pakos a scris:

Fostii detinuti sunt considerati someri neindemnizati, daca se inscriu la AJOFM in evidenta si pot beneficia de masuri active gratuite ( cum ar fi, de exemplu, formare profesionala gratuita). Nu au dreptul la indemnizatie de somaj decat persoanele prevazute la art. 17 din aceeasi lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pentru inscriere ca somer neindemnizat VASILENCO MIHAELA VASILENCO MIHAELA Va solicit un raspuns la urmatoarea situatie : Am terminat somajul ( cu plata) in ianuarie. Ma pot inscrie ca somer neindemnizat ? Exista o limita pentru ... (vezi toată discuția)
plata cursuri gratuite anofm diana45 diana45 Buna ziua, Daca incepi un curs care este gratuit pt persoanele aflate in cautarea de loc de munca, dar dupa o perioada te angajezi ( cat timp inca faci ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj pentru absolvent facultate 2009 nicolleta68 nicolleta68 Buna ziua! Am lucrat timp de 20 de ani dupa care, contractul de munca s-a incheiat de comun acord cu angajatorul la data de 31.12.2007. Am urmat cursurile ... (vezi toată discuția)