buna....lucrez ca instructor auto...de 5 luni seful ne bani doar cu taraita adica 200-300 ron pe luna nu sint elevi,bla,bla....mi-a cerut sa plec daca nu imi convine...m-am dus la itm..mi-am scos stagiu de cotizare...STUPOARE....pe 2013 am lucrate doar 68 de zile restul nu stiu ce sa intamplat!!!!!!luna noiembrie 2013 lipseste cu desavarsire.....concediu fara salar (nesemnat de mine) banuiesc.....ce pot face?...si cum imi pot recupera bani ?...m-am intors din concediu mi-a cerut sa imi dau demisia..i-am spus ca plec cand imi da toti bani de la angajare adica 2013 martie pt ca eu nu am semnat nici un document din care reiese ca am primit salariul de baza cu care am fost incadrat..a dat-o la intors..VREAU SA DAU FIRMA IN JUDECATA....ce ma sfatuiti?
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
multumesc pt promtitudine...bun dar ce fac cu acele zile..cum im vor aparea cand ies la pensie?...deci medierea sare din schema pt ca de munca mea nu isi bate joc nimeni...ramane doar varianta tribunal...pt ca la itm-cluj cred ca are destule relatii pt a primi doar avertisment...multumesc inca odata