avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie maternitate si crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie maternitate si crestere copil

Buna seara!

Am cateva intrebari legate de acest subiect si as fi recunoscatoare pentru raspunsuri. Intrebarile mele sunt:

1. In cele 126 de zile de concediu de maternitate, angajatorul are obligatia achitarii impozitului si contributiilor salariale aferente salariului, sau este scutit? Daca da, care sunt contributiile care se achita? Salariatului i se retine ceva?

2. In cazul in care angajatorul este un rau platnic, nu achita datoriile la Bugete, reprezentand contributii si impozite salariale (atat cele datorate de angajator, cat si cele care se retin salariatului luna de luna) timp de (sa zicem) 12 luni, constituie un risc pentru salariat sa nu mai primeasca indemnizatia pentru concediul de maternitate?

3. Aceeasi intrebare ca la pct. 2, numai ca in cazul indemnizatiei pentru cresterea copilului.

4. Salariul poate fi modificat in perioada de concediu de maternitate?

5. In calculul indemnizatiei de maternitate se pot cumula veniturile pe ultimile 6 luni din 2 contracte individuale de munca, unul cu norma intreaga si celalalt cu timp partial? Dar in cazul in care contractul cu timp partial implineste la data intrarii in concediu de maternitate doar 3 luni de cand este activ?

As avea marea rugaminte sa primesc raspunsuri din partea unor persoane care au fost in aceste situatii, care au cunostinte sigure si verificate si nu raspund "din auzite" sau din partea unor specialisti in domeniu. Nu vreau sa imi fie luata in nume de rau, insa chiar vreau sa fiu sigura de aceste informatii, nu sa intru mai tare in ceata. VA MULTUMESC!!

Cel mai recent răspuns: alexandrabb , utilizator 23:20, 17 Noiembrie 2014
1. - In perioada concediului de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie) sunteti asigurata la pensie si sanatate.
- Din indemnizatia pentru concediul de maternitate vi se retine numai contributia pentru pensie.
- Din indemnizatia pentru concediul de maternitate nu se retine impozit pe venit.

2-3. Daca angajatorul nu plateste contributiile retinute nu va afecteaza la indemnizatia de maternitate si la indemnziatia pentru concediu crestere copil (CCC).

4. In perioada concediului de maternitate si a CCC aveti contractul individual de munca (CIM) suspendat si nu i se pot aduce modificari in aceste perioade.

5. Indemnizatia pentru concediul de maternitate este platita de toti angajatorii cu care aveti CIM la data intrarii in acest concediu.

6. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.

7. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 72.
(1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
...
Ultima modificare: Miercuri, 15 Octombrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri si scuzati intarzierea in a va multumi! Parerea dvs era vizata si principala asteptata. Toate cele bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal gabi1983 gabi1983 lucrez la o firma cu carte de munca norma intreaga si la o fundatie cu jumatate de norma si cu carte de munca;trebuie sa imi iau in ambele parti concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal Icleanu Icleanu buna ziua, doresc sa intru in concediu prenatal si vreau sa stiu ce beneficii am daca sunt administratorul unei firme, cum se calculeaza indemnizatia si daca ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal julias julias de astazi sunt in concediu prenatal.spuneti-mi va rog daca cei 85% primiti sunt din media veniturilor sau numai din venitul salarial mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)