avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DREPTUL DE FOLOSINTA SPECIALA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DREPTUL DE FOLOSINTA SPECIALA

Buna ziua,
Am dobandit in 2006 ,prin succesiune, un teren intravilan obtinut prin Legea 10Eu fiind cetatean strain in CF a fost inscris ca proprietar Statul Roman si eu cu drept de folosinta speciala.Se pare ca aceasta inseamna ca nu-l pot vinde, pare ciudat in ziua de azi,dupa aderarea tarii la UE sa pot cumpara/vinde teren din extravilan iar parcela obtinuta in 2006 nu.Refuz sa cred ca acum dupa alinierea legislatie la legislatia europeanu nu exista solutie pt.vanzarea respectivului teren.Va rog, daca puteti, sa-mi aratati care-ar fi pasii de urmat in situatia descrisa.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: vioricabarsan , utilizator 19:56, 15 Octombrie 2014
S-a schimbat situatia dvs?

In situatia cetatenilor straini si apatrizilor care au dobandit un drept de folosinta special asupra unor terenuri, dreptul de folosinta astfel dobandit se converteste, la cerere, in drept de proprietate, dupa obtinerea cetateniei romane de catre persoanele respective.

Cetateanul unui stat membru nerezident in Romania, apatridul nerezident in Romania cu domiciliul intr-un stat membru, precum si persoana juridica nerezidenta, constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru, pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor pentru resedinte secundare, respectiv sedii secundare, la implinirea unui termen de 5 ani de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Intre timp a fost reglementata situatia cetatenilor straini sau apatrizilor, titulari ai dreptului de folosinta special, si care au obtinut ulterior cetatenia romana.

Nu s-a stabilit organul abilitat a rezolva cererea, insa in lipsa unei dispozitii contrare s-a stabilit ca aceasta se adreseaza institutiei care a acordat dreptul de folosinta speciala, deci institutiei in competenta careia cade solutionarea notificarii depusa in temeiul Legii 10/2001.

In concluzie, avand in vedere si aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, dar si caracterul de “struto-camila” a dreptului de folosinta special, s-ar impune acordarea dreptului de proprietate acestor titulari de drepturi.
Nu, eu sunt in continuare cetatean german cu domiciliul in Germania,doar ca am vrut sa cedez prin donatie/vanzare mostenirea unui var( si el parte din succesiunea la care faceam referire) si speram ca tranzactia facandu-se intre mine si cetateanul roman acesta sa-si poata inscrie in nume propriu in CF proprietatea,notarul a zis NU si Primaria la care a fost depusa notificarea a zis tot NU pt.ca nu are temei legal(zic ei)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatean german pot cumpara pamant in romania pe persoana mea? ma-blockLM ma-blockLM Sunt cetatean german si vreau sa stiu daca pot cumpara privat, nu pe firma pamant construibil si arabil? (vezi toată discuția)
Cetatean strain_ achizitie de imobil ? sza sza Buna ziua, As vrea sa stiu daca un cetatean strain poate achizitiona un imobil in Romania si daca poate dobandi dreptul de proprietate asupra terenului ... (vezi toată discuția)
Cetatenii straini pot cumpara teren in romania? dragmar dragmar Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca cetatenii straini pot achizitiona teren in Romania si in ce conditii. Multumesc. Cu stima, (vezi toată discuția)