avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu

in ce situatie nu mi se poate aproba concediul de odihna?am programarea(colectiva) facuta din timp,cererea va fi scrisa cu 2 saptamini inainte;mai nou ni s-a comunicat pe mail ca nu avem voie sa ne luam concediu intr-o saptamina in care am fi lucrat sambata+duminica!!!programul este scurtat ca sa nu avem ore suplimentare.Iar legat de zi lucratoare fara plata:mi se poate refuza din cauza nr scazut de angajati si ca sint si altii in concediu
Cel mai recent răspuns: unombun , utilizator 12:41, 8 Iunie 2009
Nu cunosc cei drept , nicio prevedere expresa si nici un nici un act normativ in vigoare, prin care salariatul are obligatia de a presta activitate pentru o anumita perioada de timp, dupa care sa beneficieze de dreptul la acordarea concediului de odihna stabilit prin contractul individual de munca.
In aceste conditii, daca nu exista o programare a concediilor de odihna in cadrul unitatii, salariatul poate solicita acordarea concediului de odihna oricand dupa semnarea contractului individual de munca, cererea sa fiind supusa aprobarii conducerii unitatii.
Puteti stabili de comun acord data ori perioada in care angajatul urmeaza a efectua concediul de odihna intr-un an calendaristic, pe calea programarii colective ori individuale a concediilor de odihna, care se poate face in cazul persoanelor nou incadrate, imediat dupa semnarea contractului de munca.
Angajatul va avea in acest caz obligatia de a respecta programarea, avand in vedere dispozitiile art. 144 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia situatiilor in care, existenta unor motive obiective, impiedica efectuarea concediului in perioada stabilita.
Daca ati efectuat programarea concediilor, iar angajatul si-a dat acordul in acest sens, acesta va avea obligatia de a solicita acordarea concediului de odihna cu cel putin 60 de zile anteroare efectuarii acestuia (art. 143 alin. (4) din Codul muncii).

scuze...dar nu prea am inteles daca imi poate refuza cererea de concediu doar pe motivul ca in saptamina respectiva ar fi trebuit sa lucrez in weekend sambata+duminica ;solutia propusa de conducere este ca oricine vrea concediu trebuie sa cada cu weekendul liber (lucrez un weekend full si unul liber...cel liber vine dupa 12 zile lucrate consecutiv)...sper ca am fost explicit
Avand in vedere cele scrise de dvs, daca indepliniti conditiile de la art. 143 Codul Muncii,
atunci
Art. 144.
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Ca urmare, refuzul angajatorului dvs de a nu va acorda concediul programat conform art. 143, consider ca nu indeplineste conditia prevazuta ca exceptie de la regula, prevazuta la art. 144 ( motive obiective).
am facut cerere pt zi libera platita pt ca am lucrat de Paste si 1 mai...(am mentionat ca am asteptat sa se intoarca un coleg din concediu dar acum a intrat altul in concediu de studii)...si am fost refuzat.Mi s-a spus ca ''nu jucam obligatelea'' si ca daca vreau, mi se da marti si nu vineri cum vroiam eu ...(adica ma obliga sa-mi iau marti haha).Am raspuns ca nu ma milogesc pt drepturile mele dar nici n-o sa mai lucrez in astfel de zile.P.S : se apropie Rusaliile (zi libera)
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Mai 2009
unombun, utilizator
Pastrati un exemplar dupa fiecare cerere, cu numar de inregistrare. Presimt ca o sa aveti nevoie B-)

Alte discuții în legătură

Cerere co pt anul trecut seby_red_dogg seby_red_dogg Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca stiti cumva vreo reglementare noua prin care se spune ca nu mai trebuie intocmita cerere pentru concediu de odihna pe anul ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz? MmeButterfly MmeButterfly Va rog sa-mi dati si mie un sfat in urmatoarea problema. Sotului meu, care lucreaza in vanzari, i s-a refuzat cererea de concediu pentru data solicitata, desi ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza acordarea concediului ContSters87348 ContSters87348 Buna ziua! As avea nevoie de ajutorul dvs. urgent. Mai am 10 zile de concediu de odihna, adica de luni 20.12 pana la 31.12. si angajatorul refuza sa imi ... (vezi toată discuția)