avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Abilitare serviciu extern SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Abilitare serviciu extern SSM

Buna ziua,

Am incercat sa abilitez ca serviciu extern SSM firma pe care o am si am primit raspuns negativ de la ITM pe motiv ca nu am experienta de 5 ani necesara.
In detaliu au explicat ca experienta in domeniul SSM nu poate fi luata in considerare decat de la data obtinerii certificatului de absolvire a cursului de 80 ore (inspector SSM).
Eu am cerut luarea in cosiderare a experientei de la infiintarea firme intrucat din acel moment mi-am asumat atributiile (LG319/2006 art 9 alin 4, Norme de aplicare art 14 lit. a).
Astept o parere avizata astfel incat sa stiu daca are rost sa intocmesc o contestatie.
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2014
leonnschi, utilizator
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 21:38, 18 Octombrie 2014
HG 1425/2006 - Art. 16. - (1) In cazul intreprinderilor cu pana la 9 lucratori inclusiv, angajatorul poate efectua activitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca, daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) activitatile desfasurate in cadrul intreprinderii nu sunt dintre cele prevazute in anexa nr. 5;
b) angajatorul isi desfasoara activitatea profesionala in mod efectiv si cu regularitate in intreprindere si/sau unitate;
c) angajatorul a urmat cel putin un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata minima de 40 de ore si continutul prevazut in anexa nr. 6 lit. A, fapt care se atesta printr-un document de absolvire a programului de pregatire.

La data asumarii aveati un astfel de curs de pregatire?
Daca nu, inclin sa le dau dreptate celor de la ITM
Este dreptul dvs. sa faceti contestatie, dar personal nu cred ca veti avea castig de cauza, deoarece experienta de 5 ani se refera la activitati din domeniul ssm prestate ca lucrator desemant cu activitati d eprevenire si protectie.
Ca angajator care va asumati responsabilitati in domeniul ssm, nu trebuia sa fi absolvit cursul ssm de 80 de ore, ci doar pe cel de 40 de ore.
In plus, dvs. probabil ca doriti sa fiti seful serviciului extern de prevenire si protectie, caz in care va sunt aplicabile prevederile HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.50 (1) Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă
corespunzătoare nivelului superior, care trebuie îndeplinite în mod cumulativ, sunt
următoarele:
a) absolvirea, în domeniile fundamentale: ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole şi silvice, cu diplomă de licenţă sau echivalentă, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenţă, ori a studiilor universitare de lungă durată sau absolvirea cu diplomă de absolvire a studiilor universitare de scurtă durată;
b) curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puţin 80 de ore;
c) absolvirea cu diplomă sau certificat de absolvire, după caz, a unui program de învăţământ postuniversitar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată de cel puţin 180 de ore.
(2) Îndeplinirea cerinţelor prevăzute la alin. (1) se atestă prin diploma de studii şi certificatele de absolvire a cursurilor prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).
(3) Cerinţa minimă prevăzută la alin. (1) lit. b) şi c) este considerată îndeplinită şi în situaţia în care persoana a obţinut o diplomă de master sau doctorat în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Ca serviciu extern de prevenire si protectie puteti presta activitati in firme cu riscuri profesionale deosebite si vechimea in "meserie" nu este de neglijat.
Nu mi se pare corect pt ca la data aparitiei legii 2006, nimeni nu putea indeplini aceasta conditie, cursul fiind prevazut in aceasta lege (319/2006). Am sa ma interesez si revin.
Inaintea legii 319/2006 a fost legea 90/1996 care reglementa activitatea de protectia muncii. Cursuri de pregatire se fac inca din anii 1995
dianex a scris:

Inaintea legii 319/2006 a fost legea 90/1996 care reglementa activitatea de protectia muncii. Cursuri de pregatire se fac inca din anii 1995


Sr faceau si pe llegea 90 dar acelea nu mai sunt luate in considerare asa ca ei au respins solicitarea doar in baza diplomei emise pe legea 319/2006.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Octombrie 2014
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cursuri ssm adrcarlos adrcarlos Buna seara, Poate cineva sa ma ajute, va rog, ... Explicandu-mi daca se poate face cursul SSM de 180 de ore fara a avea vreun curs anterior absolvit de 80 ... (vezi toată discuția)
Ssm si psi ALEXANDRU - ADRIAN MIU ALEXANDRU - ADRIAN MIU Buna ziua, As dori sa fac un curs de perfectionare pentru a activa in domeniul securitatii si sanatatii in munca si psi dar nu stiu ce tip de curs e cel mai ... (vezi toată discuția)
Ce tip de studii superioare pentru ssm katana62 katana62 Buna ziua! Daca am absolvit un liceu cu profil tehnic (industrial), dar o facultate cu profil umanist (filologie), pot urma un curs de inspector/specialist ... (vezi toată discuția)