Am renuntat la locul de munca fara preaviz si am fost chemat la firma sa semez demisia pe care am semnato dar pe langa asta mia zis sa semnez si un contract de zilier din aceeasi data(nu a semnat) cu demisia si in care scria ca este valabila pe tot anul 2014,vroaim sa intreb este normal ?
Nu exista contract de zilier. Dupa cum se numeste, un "zilier" este o persoana care desfasoara o activitate in mod sporadic, intamplator. El va semna zilinic intr-un registru de evidenta a zilierilor, la inceputul programului si la terminarea acestuia, cand va fi si platit pentru ziua muncita.
La sfarsitul programului zilnic, dupa semnarea in registru si incasarea tarifului zilnic, orice obligatii intre parti inceteaza. Dvs nu mai aveti obligatia de a va prezenta a doua zi la munca, iar angajatorul nu are nic o obligatie de a va primi la munca.
Munca prestata in calitate de zilier nu da vechime in munca intrucat nu se achita contributii la bugetul de asig sociale. Este legala, presupune munca necalificata, in baza Lg. 52/2011, dar numai in anumite domenii de activitate:
a) agricultură, vânătoare şi servicii anexe, cu excepţia crescătorilor de animale în sistem semiliber, tradiţional şi transhumanţă - diviziunea 01;
b) silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere - diviziunea 02;
c) pescuit şi acvacultură - diviziunea 03;
d) colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase - clasa 3821 şi 3811;
e) recuperarea materialelor - grupa 383;
f) comerţ cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii - grupa 462;
g) activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor - grupa 823;
h) publicitate - grupa 731;
i) activităţi de interpretare artistică - spectacole - clasa 9001, activităţi suport pentru interpretarea artistică - spectacole - clasa 9002 şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole - clasa 9004;
j) activităţi de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste - clasa 7220 (săpături arheologice);
k) activităţi desfăşurate în sere, spaţii verzi, parcuri şi grădini zoologice - cod 0141.
Daca ati muncit intr-un alt domeniu, atunci se poate vorbi de munca la negru.
am inteles, ciudat nu lucrez in nici un domeniu,ar mai putea a avea o legatura, imi spunea ca vrea sa imi dea o diferenta de banii pe care am sa o iau de la firma si ca nu poate altfel decat prin aceasta modalitate, e vrajeala ?