avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu un minor la mijloc
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu un minor la mijloc

Buna ziua...Am cateva intrebari....Sotul meu,a parasit casa in urma cu cateva zile..Locuinta unde stam,eu si copilulu de 2 ani,este mostenirea parintilor mei,la care sotul meu a adus imbunatatiri in cei 5 ani de cand suntem impreuna(a mai tencuit pe interior,exterior,a facut o alee ptr garaj,a ridicat o magazie din osb).Acum,imi cere sa ii dau bani pe ce a lucrat,daca nu sparge tot...Cum se procedeaza in acest caz?Am refuzat sa fac succesiunea dupa mama mea care a decedat in 2007,tocmai ca sa nu trebuiasca sa impart casa cu el,noi casatorindu-ne in 2010...Ma mai ameninta ca imi va frura copilul...Am intrebat la cresa unde il duc pe cel mic,daca i se poate interzice sa il ia..Mi sa spus ca nu,atata timp cat nu exista o hotarare judecatoreasca... Asa e? Va trebuii sa stau cu teama ca mi-l va lua pana cand se va finaliza divortul?...In legatura cu divortul... Trebuie neaparat sa angajez un avocat? La aceasta data,sotul meu ma lasat cu datorii de 10.000 lei,bani luati de la persoane fizice,nu camatari,prieteni si cunostiinte,bani pe care eu va trebuii sa ii returnez,si sincer nu am bani ptr un avocat...Daca accept sa vada copilul in prezenta mea,tot trebuie sa angajez un avocat?El nu doreste tutela copilului ,vrea doar sa il vada...Si inca ceva? Salariul lui,la ora actuala e mai mare ca al meu....Ma va afecta la tribunal asta?Sunt sigura ca va folosii asta impotriva mea..
Multumesc mult pt raspunsuri..
Cu respect....
Cel mai recent răspuns: mihasava35 , utilizator 23:16, 23 Octombrie 2014
Trebuie sa stiti ca legea nu obliga pe nimeni sa-si angajeze un avocat atunci cand se adreseaza instantei cu o cerere.

Problema este, ca la un moment dat, se poate simti nevoia angajarii/consultarii unei persoane de specialitate in domeniu, daca nu va descurcati cu termenii juridici folositi in instanta si mai ales daca celalalta parte va avea un avocat care sa il reprezinte.

Divortul in sine nu este ceva atat de complicat. Complicatiile apar in legatura cu stabilirea domiciliului minorului, autoritatea parinteasca, programul de vizita, stabilirea pensiei de intretinere pentru acesta.

Apoi si mai complicat este un eventual partaj. Dar, in cazul dvs. nu se poate pune problema unui partaj atat timp cat casa in care locuiti provine din mostenirea de pe urma parintilor dvs.

Bunurile mostenite sunt proprii si asa raman, nu pot fi considerate bunuri comune, chiar daca mostenirea va veni in timpul casatoriei.

va recomand sa formulati cererea de divort separat de o eventuala cerere de partaj. Chiar daca, initial vi se va parea ca exista costuri mai mari, veti constata la sfarsit ca nu este asa.
Nu avea drept la casa daca era mostenire.
Daca nu aveti casa pierdeti si copilul.

Cum ati renuntat la mostenire?
Pana la finalizarea divortului (daca l-ati inceput, daca nu l-ati inceput incepeti-l) puteti cere prin ordonanta prezidentiala stabilirea domiciliului copilului la dvs si, eventual, program de vizita in prezenta dvs (insa nu cred ca veti obtine prezenta dvs). In felul acesta veti avea o hotarare in care se specifica unde locuieste copilul si puteti sa-l fortati sa-la duca acasa (sper sa nu ajungeti pana acolo).
Pe de alta parte, nu cred nici ca va lua copilul ci doar va ameninta.

Puteati sa faceti succesiunea fara nici o problema, oricum nu imparteati casa ci imbunatatirile aduse casei - pe care le veti imparti oricum. Explicati-i sotului ca daca se apuca sa le sparga nu primeste nimic ba mai este si bun de plata.
Datoriile la prieteni si cunoscuti le-ati facut dvs sau sotul sau le-ati facut impreuna?
E bine ca sotul are un salariu si ii cunoasteti locul de munca - aveti de unde primi pensie de intretinere pentru copil - cereti si asta in ordonanta prezidentiala.

Aveti nevoie de un avocat pentru ca vad ca nu prea stiti cum stati si dl va cam intimideaza.
Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2014
mirebire, utilizator
Au trecut doar cateva zile, inca e cald, poate asta e temeiul amenintarilor aiuristice. ccai nu inteleg daca nu doreste sa tina copilul la el, la ce ameninta ca-l fura.
Pe de alta parte, da, are drept sa-l vada cat aveti si dv. Si sa-l ia de la cresa.
Faceti un program de vizitare, intalniti-va la o discutie (nu doar dv. si sotul, ci cu minim o terta persoana neutra), consultati un avocat macar ca sa va spuna sanse, cam pe ce sa va axati etc. Poate un mediator ajuta...
Nu stiu daca a fost o relatie abuziva si de ce anume vreti sa vada copilul numai in prezenta dv., e important de ce, caci nu sunt sanse mari sa obtineti asta decat pe o perioada scurta.
Pe de alta parte, copiii sub 3 ani nu au o memorie pe termen lung, asa incat daca nu-i lasati copilul in perioada divortului, o sa-l traumatizati mai tarziu.
Trebuie sa discutati cu cineva care a mai trecut prin asta sau cu un avocat, mediator, psiholog.
Veniturile nu conetaza ca sunt mai mari, insa nu inteleg de ce trebuie dv. sa achitati acele debite si ale cui sunt ele efectiv.
Nu va obliga nimeni sa platiti datoriile sotului decat daca sunt facute in comun si cu acte, deci daca ati semnat si dumneavoastra. Daca sotul a imprumutat de la Vasile ceva, este treaba sotului. Daca a luat doar el de la banca e deja o problema pentru care va veti judeca functie de ce a declarat si semnat el. Daca vine si incepe sa distruga ceva chemati politia pentru ca este pe proprietatea dumneavoastra. Inregistrati toate amenintarile si daca chiar par serioase mergeti la politie si cereti interdictia ca el sa se apropie de dumneavoastra. Pentru siguranta dumneavoastra cumparati un spray cu piper (10 lei) si eventual un pistol electric (40 lei). Va puteti reprezenta personal la divort.

Alte discuții în legătură

Cum se impart datoriile dupa divort? bebela bebela Eu si sotul meu divortam.Avem un credit pentru nevoi personale, din care am cumparat masina, iar o mica parte din credit l-am investit in apartamentul in care ... (vezi toată discuția)
Partaj ContSters200656 ContSters200656 Buna ziua, Nu de mult sotul meu a intentat divort. Ma intereseaza sa stiu daca in monentul partajului se tine cont de contributia fiecaruia. Eu nu am fost ... (vezi toată discuția)
Divort dianalipa dianalipa buna ziua.in urma cu o saptamana am intentat proces de divort sotului pt infidelitate.am o fetita de 11 ani ,eu nu am lucrat niciodata deci nu am nici un ... (vezi toată discuția)