avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... voi fi ajutata de catre stat cu ceva?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

voi fi ajutata de catre stat cu ceva?

Deoarece in curand vao beneficia de ajutorul de somaj , ma gandesc ca locuind intr-o zona defavorizata ,nu voi sta cu mainile in san ci voi incerca sa-mi gasesc un servici chiar deca e in alta localitate sau judet( sunt constienta ca dupa ce se termina indemnizatia nu voi avea mari sanse de a-mi gasi un loc de munca), ma intreb daca statul ma va ajuta cu ceva in eventualitatea ca voi parasi localitatea (in caz ca ma va ujuta ma intrb cu ce?)
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 00:07, 27 Mai 2009
statul ? - cu nimic . e libera d-voastra alegere unde doriti sa lucrati .
viitorul angajator poate face ceva in acest sens ; va poate deconta cheltuielile de transport , cazare etc in cazul in care doreste sa o faca.

andreea
am pus aceasta intrebare deoarece stiu ca in urma cu ceva timp cei care se aflau in somaj si isi gaseau de lucru intr-o alta localitate la cel putin 50km de localiatea initiala unde au lucret sau , au beneficiat de o anumita suma de bani
intradevar primiti acest sprijin care este o suma fixa acordata o singura data
Daca veti fi in aceasta situatie nu uiatati ca va trebuie repartitie de la somaj data inainte de a semna contractul de munca..

6. Stimularea mobilităţii forţei de muncă

Art. 74. - Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiază de o primă de încadrare neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu nivelul a două salarii minime brute pe ţară în vigoare la data acordării.

Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu nivelul a 7 salarii minime brute pe ţară în vigoare la data instalării.

Art. 76. - (1) Angajaţii au obligaţia de a restitui integral sumele primite conform art. 731, 74 şi 75, în situaţia în care raporturile de muncă sau de serviciu încetează, într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă, în temeiul următoarelor prevederi:
a) art. 55 lit. b), art. 56 lit. g) şi i), art. 61 lit. a) şi art. 79 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;
b) art. 61 lit. b) din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dacă au fost condamnaţi prin hotărâre judecătorească definitivă;
c) art. 84 alin. (1) lit. b) şi e), alin. (2) lit. f) şi g) şi alin. (5) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările ulterioare.
(2) În situaţia nerespectării prevederilor alin. (1), recuperarea sumelor prevăzute la art. 731, 74 şi 75 se va face pe baza angajamentelor beneficiarilor, care constituie titluri executorii.@

Este posibil ca valorile acestor prime sa se fi schimbat anul acesta in functie de un coeficient de referinta introsdus in 2009.
Ultima modificare: Marți, 26 Mai 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Va multumesc f. mult pentru informatie
Inlocuiti sintagma "salariul minim pe economie" din ceea ce v-a descris grace_r cu "indicatorul social de referinţă în vigoare" (care in prezent este egal cu 500 lei)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj grozoiu gabi grozoiu gabi am avut ajutor de somaj si m-am angajat in alt judet in timpul somajului,pe perioada determinata de 3 luni am auzit ca am dreptul la niste bani,unde sa intreb? (vezi toată discuția)
Absolventi de facultate; prima de instalare gabiclenciu gabiclenciu V-as ruga daca ma puteti lamuri in urmatorul caz: - absolvent facultate 2010.Continua studii master.Poate beneficia de somaj? - absolvent facultate 2010 in ... (vezi toată discuția)
Prima de la stat in cazul in care esti somer adrian85 adrian85 eu sunt tanar absolvent de medicina (sesiunea septembrie 2010) si am inteles ca pot beneficia de somaj si ca in cazul in care eu imi depun actele de somaj la ... (vezi toată discuția)