avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intoarcere din CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intoarcere din CCC

deranjez si eu cu o intrebare... ma aflu intr-o situatie si nu stiu cum sa procedez.
La mijlocul lunii decembrie a acestui an ar trebui sa ma intorc la servici din CCC. Pe data de 2 octombrie am fost si mi-am depus cererea de intoarcere dar aceasta nu mi-a fost semnata de catre directorul general si nici o explicatie nu mi s-a dat. Din cate stiu eu, firma este obligata sa-mi accepte cererea de intoarcere. Specific ca postul meu nu a fost desfiintan si nici nu a fost ocupat, nici macar pe o perioada determinata. Eu sunt acum la al doilea copil. Intre cei mici este o diferenta de un an jumate, dar la primul m-am intors inapoi dupa trei luni jumate si am avut un an lucrat intre cele doua concedii. Acum am fost nevoita sa stau acasa pentru ca cel de-al doilea copil a avut cateva probleme de sanatate.
Nu stiu cum sa procedez... ar trebui sa fiu mai insistenta sau sa fac altceva?
multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 2 Decembrie 2014
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa-i ofere un alt loc de munca echivalent ....

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

5. Art. 37din Legea 202/2002 :
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:
a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;
...

Asadar, daca refuza sa va primeasca sesizati Inspectia Muncii/ITM-ul local.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
De aproape doua luni am depus cererea de revenire din CCC si nici azi nu am primit un raspuns. Nu imi spun nici da, nici ba... Imi este teama sa fac vreo plangere la itm pentru ca sotul meu lucreaza la aceeasi firma si nu vreau sa se rasfranga asupra lui. Totusi postul meu nu a fost desfiintat si nici nu au gasit inlocuitor. Ce ma sfatuiti sa fac... Pe 18 Dec ar trebuie sa fiu la munca.

Mergeti si discutati cu angajatorul despre aceasta situatie si apoi puteti reveni cu detalii despre discutia purtata.
Am fost azi la sediul firmei si am discutat cu domnul director. Problema este ca eu lucrez la una din filialele firmei (cea din Onesti, jud Bacau), iar sediul central este in Bucuresti. Directorul de aici, seful meu direct, este deacord cu intoarcerea mea, ma sustine si directorul regional de la Iasi, dar cel de la Bucuresti este acela care nu accepta revenirea.
Din Legea 202/2002:
Art. 10
.....
(8) La incetarea concediului de maternitate, a concediului pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati sau a concediului paternal, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca ori la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente, si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

Art. 37
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:
a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8)
, art. 11-13, precum si art. 29;
.......

Asadar, depuneti cererea de revenire si daca vi se refuza acest drept , atunci sesizati ITM-ul si/sau Inspectia Muncii.

Alte discuții în legătură

Legislatie privind intoarcerea din maternitate mihaelamarius2006 mihaelamarius2006 M-am intors acum 1 luna din concediul de maternitate si in urma cu o saptamana am primit un mail de la serviciu conform caruia eu nu as mai face parte din noua ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic cata80 cata80 La revenirea din CIC (2 ani) o angajata este mutata la alt punct de lucru, alt post inferior celuilalt, desi postul ei nu a fost desfiintat. Ce poate face ... (vezi toată discuția)
Cc2 chibimaniaxd chibimaniaxd Ultima luna de indemnizatie pentru primul copil este in martie 2020, iar eu acum sunt iar insarcinata si voi naste in august 2020. Angajatorul nu doreste sa ma ... (vezi toată discuția)