avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Suspendare la executare, contestatie la executare
Discuție deschisă în Executare silită

Suspendare la executare, contestatie la executare

Buna ziua ! societatea impotriva careia am cistigat drepturile salariale la instant de fond si impotriva careia am inceput demersurile pt executarea silita la un bej care a primit incuviintare instantei pt a pune in executare sentinta civila,, a de pus contestatie la executare si a cerut si suspendarea executarii silite invocind art 484, 507,512 700, 718. ce motive ar putea invoca la contestatia de executare, ar putea primi aviz favorabil din partea instantei? trebuie sa merg la instant insotit de avocat? sau judecata se face fara citarea partilor? ma gindesc ca admiterea contestatiei se va face in baza unor probe solide...?
Cel mai recent răspuns: cristi111us , utilizator 09:35, 22 Octombrie 2014
Contestaţia la executare reprezintă mijlocul procedural prin intermediul căruia se obţine desfiinţarea măsurilor ilegale de urmărire silită.
Astfel exista posibilitatea formulării contestaţiei împotriva executării silite precum şi împotriva oricărui act de executare, în calitate de persoană interesată sau vătămată prin executare.
Contestaţia la executare reprezintă mijlocul procedural prin intermediul căruia puteţi obţine desfiinţarea măsurilor ilegale de urmărire silită.
Dacă executarea silită se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti, debitorul nu va putea invoca pe cale de contestaţie motive de fapt sau de drept pe care le-ar fi putut opune în cursul judecăţii în primă instanţă sau într-o cale de atac ce i-a fost deschisă.
Contestaţia la executare se judecă cu procedura prevăzută pentru judecata în primă instanţă care se aplică în mod corespunzător.
m-ar interesa cam ce rata de success au aceste contestatii in rindul creditorilor?
vulpoi a scris:

... ce motive ar putea invoca la contestatia de executare, ar putea primi aviz favorabil din partea instantei? trebuie sa merg la instant insotit de avocat? sau judecata se face fara citarea partilor? ma gindesc ca admiterea contestatiei se va face in baza unor probe solide...?


1. Motivele contestatiei pot fi de la cele mai "aiurea" pana la cele relativ normale, "paleta" fiind extraordinar de vasta.
2. Da, in masura in care instanta apreciaza utila dezbaterea/clarificarea lor.
3. Nu este obligatorie deplasarea dvs la instanta (Art. 583 NCPC - Solicitarea judecării în lipsă) : "Oricare dintre părţi poate cere în scris ca soluţionarea litigiului să se facă în lipsa sa, pe baza probelor aflate la dosar." Reprezentarea dvs de catre un avocat este strict optiunea dvs.
4. Initial patile sunt citate, insa pe parcursul procesului este posibil ca una dintre parti sa nu mai fie citata, aceasta avand " termen în cunostinta ".
5. Doar pe baza unor probe (de obicei inscrisuri) ... "Soliditatea" sau "temeinicia" probelor o va aprecia instanta.

Nu sunt de parere ca se poate vorbi despre "rata de success ale acestor contestatii in rindul creditorilor" ... fiecare caz fiind unic, si avand particularitatile sale.
Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2014
cristi111us, utilizator
Va multumesc pt raspunsuri...! Ar mai fi ceva ....pina in momentul cind voi fi citat poate trece o perioada destul de mare, am inteles ca pina la 30 de zile, dosarul de executare poate merge inainte si eu imi voi recupera drepturile salariale, este adevarat?
""pina in momentul cind voi fi citat poate trece o perioada destul de mare, am inteles ca pina la 30 de zile" - nu am gasit aceasta prevedere legala nicaieri ... depinde de termenele pe care le acorda instanta.
Dosarul de executare merge inainte daca contestatorul nu a solicitat suspendarea executarii pana la solutionarea cauzei.
Recomand ca tot la 3-4 luni sa mai faceti cate o adresa scrisa executorului in care sa cereti raspuns legat de stadiul executarii ... nu de alta dar daca timp de 6 luni nu face nimic in dosarul dvs intervine perimarea si toata procedura de executare trebuie luata de la inceput (inclusiv incuviintarea executarii).

Alte discuții în legătură

Poprirea si..prescriptia executarii silite Irina S. Irina S. Care este cadrul procedural prin care pot invoca prescriptia executarii silite impotriva unei popriri? Fac contestatie la executare in 15 zile de la da ... (vezi toată discuția)
Suspendarea executarii silite ioanandrei ioanandrei VA rog: Am fost executat silit pentru plata unor cheltuieli de judecata . Am facut contestatie la executare silita cerind si suspendarea executarii ... (vezi toată discuția)
Perimarea executarii silite Ionică71 Ionică71 Pentru a evita perimarea unei executari este de ajuns dacă executorul din 6 în 6 luni a emis câte un act de urmarire(publicații de vânzare, somații). Sau ... (vezi toată discuția)