avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturile legale pt concediu maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturile legale pt concediu maternitate

Buna ziua.doresc si eu o i formatie privind faptul ca recent am demisionat si am aflat in perioada preavizului ca sunt insarcinata.am depus cerere de retragere a demisiei , nu a fost acceptata.cum si daca mai pot beneficia de toate drepturile unei gravide? Mai pot beneficia de indemnizatie?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:32, 21 Octombrie 2014
Veti benefica de indemnizatie daca, in continuare pana la nastere va veti angaja sau veti realiza altfel de venituri profesionale impozabile.
Ca sa beneficiati de indemnizatie trebuie ca, in ultimul an anterior nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri impozabile. Se accepta si cateva intreruperi de cateva zile (fractiuni de luna) din realizarea de venituri, sau sa aveti perioade asimilare realizarii de venituri, cum ar fi concediu medical, somaj, etc.
Trebuie sa va gasiti destul de repede un alt loc de munca.
1. Angajatul nu poate reveni asupra demisiei decât cu acordul angajatorului.

2. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1.) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

3. Care este data preconizata a nasterii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil alina444 alina444 In cazul in care nu am nici un venit, ce indemnizatie primesc pentru cresterea copilului? (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului berescu_laura berescu_laura Buna ziua! Sunt angajata din anul acest,2014, din luna martie!Imi doresc un copil si as vrea sa stiu daca raman insarcinata pana in luna martie, 2015, mai ... (vezi toată discuția)
Sunt insarcinata ginasilaur ginasilaur buna ziua [quot]am si eu o intrebare? daca am lucrat 4luni la pariuri si mam angajat imediat in alta parte dandumi demisia pot beneficia de concediul de ... (vezi toată discuția)