La completarea cererii de inregistrare, anexa 1 referitor la inregistrarea fiscala nu stiu daca trebuie bifate casutele 6 - 12 (care se refera la contributiile pt asig. sociale, somaj, accidente de munca, asig soci si sanat., fond de garantare pt plata creantelor salariale si pt concedii si indemnizatii) daca nu o sa am angajati cu CIM deocamdata, eventual la anul??
Sau chiar daca nu am angajati trebuie sa le bifez? Si daca nu le bifez atunci ce se intampla cand voi avea angajati?
Buna seara !
Va referiti la formularul 010?
Da ( intre timp m-am uitat eu pe formular si corespund casutele 6-12 sint intradevar din form. 010) . Atunci ele se completeaza doar daca in momentul completarii formularului aveti obligatia platii acelor sume , respectiv impozit pe salariu si datorii sociale. Daca nu aveti nici un angajat , si nici nu aveti de gind sa angajati pe cineva in urmatoarea perioada ( adica in 30 de zile de la data completarii formularului ) le lasati necompletate.
Daca aveti micro , trebuie sa stiti ca in 60 zile trebuie sa angajati cel putin o persoana , altfel nu mai beneficiati de impozit micro.Apoi, in 30 de zile de la data incheierii contractului de munca , mergeti si completati tot formular 010, dar de data asta bifati mentiuni.
Daca insa ati optat pentru impozit pe profit, nu e nevoie sa aveti angajati.
Retineti pentru viitor : orice modificare de "vector fiscal" , asa ii spune declaratiei 010 , sa o anuntati prin mentiune in 30 zile de la data producerii .
Exceptie : la TVA, nu detaliez ca poate nu veti face achizitii intracomunitare . Daca da, reluam discutia.
Acum fac dosarul ce trebuie depus la ONRC. M-am intampinat cu niste probleme la completarea anexei nr.1 a Cererii de inregistrare privind vectorul fiscal. In legatura cu aceasta am urmatoarele intrebari:
1. La pct. 1.4 din anexa nr.1 daca bifez casuta (pt ca s-ar putea sa efectuez operatiuni in afara Romaniei dar nu acum la inceput) atunci va trebui sa depun ceva declaratii in plus? Ce obligatiuni (declaratii la organe competente) va genera bifarea acestei optiuni? Sau ar fi mai bine sa bifez doar cand intr-adevar voi efectua operatiuni in afara RO? Dar daca bifez acum (la infiintare) nu mai trebuie mai tarziu. Ce parere aveti dvs? Eu nu pot sa decid.
2. La pct. 1.5 am inteles despre ce este vorba, insa nu stiu cum este mai avantajos pentru viitoarea mea firma? Daca se aplica TVA la vanzarea unui imobil sau daca nu se aplica? Fara TVA pot vinde mai ieftin, dar daca cumparatorul vrea sa deduca TVA aferent achizitiei nu poate ca eu am facturat fara TVA, asa-i? Se poate renunta la optiunea asta pe viitor daca o bifez acum? Si ce obligatii in plus decurg prin bifarea acestei optiuni?
3. Cum trebuie sa estimez cifra de afaceri pe care o voi realiza? Anual sau trebuie sa iau in calcul ca mai sunt doar 7 luni din an? Ca de eu declar o suma pe an, si ei cred ca suma declarata e pe cele 7 luni si recalculeaza pe an, poate voi intra intr-o alta categorie, de ex sa platesc TVA lunar, ceea ce nu vreau. Ce propuneti, cum sa fac?