va rog sa ma ajutati cu raspuns la urmatoarea intrebare:
-Persoana fizica P este proprietarul unui apartament A.
-aceeasi persoana fizica are un PFA cu cod CAEN 6820 cu sediul profesional in apartamentul A - pentru desfasurarea activitatii de inchiriere si subinchiriere, cu aprobarea vecinilor si a asociatiei pentru activitatea 6820.
-PFA si persoana fizica P au semnat in urma cu cativa ani, la inregistrarea PFA, un contract de comodat pe termen nelimitat pentru constituirea sediului si desfasurarea activitatii.
-PFA reprezentata legal de persoana fizica P (proprietarul) doreste sa semneze contract comercial cu societatea S, persoana juridica pentru darea in folosinta - inchirierea apartamentului A - nu ca sediu ci ca spatiu de locuit.
Este ok din punct de vedere juridic semnarea contractului de inchiriere cu societatea comerciala? Inteleg ca nu trebuie inregistrat la finante dat fiind ca este intre doua persoane juridice? Societatea comerciala poate solicita sa vada actul de chirie/comodat intre PFA si proprietar sau acte de proprietate?
Societatea S nu justifica niciun interes pentru inchirierea unui spatiu de locuit. Din punct de vedere juridic contractul este valabil incheiat, insa fiscal nu va justifica cheltuielile facute de societate in vederea inchirierii.
Intr-adevar, contractul nu se va inregistra la fisc. Pentru a se asigura in privinta valabilitatii titlului cocontractantului, societatea S este indreptatita sa solicite titlurile in baza carora locatorul sau are dreptul de a inchiria acel spatiu...
Buna ziua si multumesc pentru ajutor!
Societatea S doreste sa puna la dispozitia angajatului sau un spatiu de locuit.
Asadar, eu in calitate de PFA - Locator sunt in legalitate avand contract de comodat facut cu proprietarul (tot eu, dar in calitate de persoana fizica), chiar daca acest spatiu este si sediul PFA pentru desfasurarea activitatii 6820 - inchirierea si subinchirierea spatiilor?
Stiu ca unele societati solicita acte de proprietate pentru a-si declara sedii etc., iar eu vreau sa evit acest lucru.
Acum ca stim si de ce parte a baricadei sunteti, e mai simplu. Solicitati introducerea in contract a unei clauze care sa interzica expres constitutirea de punct de lucru sau alt tip de sediu secundar in spatiul inchiriat (in mod normal, cu o astfel de clauza, registrul comertului ar trebui sa refuze o eventuala solicitare de inregistrare ca punct de lucru).
De asemenea, societatea stie mai bine cum isi poate proteja interesele, astfel incat inchirierea directa a apartamentului, in opinia mea, nu este cea mai buna solutie pentru societatea S.
Puteti sa le prezentati documentele care justifica titlul fara probleme, Ca sa va hiper asigurati introduceti inca o clauza de raspundere directa patrimoniala, fara interventia instantei si rezilierea de drept a contractului in cazul in care isi incalca aceasta obligatia din clauza amintita mai sus + obligatia de revenire la situatia anterioara.