avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partajare divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partajare divort

Inainte de casatorie, sotul are in proprietate un apartament. Dupa 20 de ani de casatorie (in acesti ani s-a locuit in acel apartament) se ajunge la divort. Sotia are vreun drept asupra acelui apartament?
Ultima modificare: Miercuri, 22 Octombrie 2014
Dianex Serv SRL, Contabil
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 17:44, 22 Octombrie 2014
Legal nu, moral da ..... Drept de proprietate nu are, insa mai mult ca sigur ca a contribuit si ea in timpul casniciei la investitii in acel apartament deci ar fi normal ca in eventualitatea unui divort sa aiba niste pretentii ....
Plus ca sunt niste reglementari noi referitoare la locuinta de familie in noul Cod Civil, potrivit carora sotul care desi este proprietar exclusiv al unui imobil declarat locuinta de familie, nu poate exercita de unul singur dreptul de dispozitie asupra proprietatii. Acelasi regim juridic se aplica si bunurilor mobile ce decoreaza sau mobileaza locuinta de familie.
Daca sotia dlui. solicita Cartii Funciare inscrierea apt.ca locuinta de familie, sotul nu poate face nimic fara consimtamantul sotiei ........

Ca urmare a inscrierii acestei sarcini in cartea funciara a imobilului, fara acordul scris al celuilalt sot, niciunul dintre soti, chiar daca este proprietar exclusiv al imobilului, nu poate dispune de drepturile asupra locuintei de familie si nu poate incheia acte prin care folosinta locuintei ar putea fi afectata..................:(
Ultima modificare: Miercuri, 22 Octombrie 2014
alla1975, utilizator
Bunul este propriu, nu este cuprins in masa partajabila.Sumele de bani investite , prin efectuare actelor de conservare , dau nastere unui drept de creanta .( prescriptia intre soti nu curge, ci este suspendata).

Sotia, la partaj, are un drept de creanta.
Locuinta poate fi a familiei atata timp cat sotii sunt impreuna, casatoriti; dupa divort, sotul proprietar poate radia aceasta din CF.
In plus, vad mic avantajul in acest caz pentru a declara locuinta familiei. Problema nu se pune ca sotia nu are unde sta sau unde se duce, ci daca pleaca cu ceva din apartamentul ala.
In plus, locuinta a famieiei sau nu, daca sotii nu au mai multe imobile, soptul e oricum obligat pana la divort sa asigure intretinere sotiei. Locuinta familiei conteaza cand sotii au mai multe imobile si exista riscul instrainarii unuia dintre ele.
Nu stiu de ce ar avea moral un drept la apartament, cert e ca legal are doar un drept de creanta in masura in care a imbunatatit apartamentul.
Multumesc pentru raspunsuri!
Sotia nu are unde sa locuiasca. Inca nu au divortat.
Ce inseamna drept de creanta?
Drept de creanta inseamna ca are dreptul la 1/2 din sumele investite in imbunatatirea imobilului bun propriu al unui singur sot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuinta familiei si cartea funciara GabituD GabituD Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea chestiune. Ce semnificatie are faptul ca locuinta este sau nu inscrisa in Cartea Funciara ca fiind ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. trebuie acordul soției la vânzarea unui apartament ... barbulescuorlando barbulescuorlando Buna ziua. Trebuie acordul soției la vânzarea unui apartament mostenit în urma decesului părinților de către soț? În actele de sucesiune nu este ... (vezi toată discuția)
Evacuare din căminul conjugal nicolaebegan76@gmail.com nicolaebegan76@gmail.com Sunt în prag de divorț și casa este pe numele soției achiziționată în timpul căsătorie poate să mă evacueze înainte de divorț? (vezi toată discuția)