avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Comisioane nejustificate la \\"Credit nevoi ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Comisioane nejustificate la "Credit nevoi personale" ?

Buna ziua! As dori si eu sa fiu lamurit in legatura cu un contract de credit pentru nevoi personale, si anume:
In luna mai 2008, parintii mei au incheiat un astfel de contract, pentru suma de 5.550 lei si mi-e teama ca au semnat "ca primarul", fara sa analizeze prea bine clauzele contractului. In acesta apar urmatoarele conditii:
a) Valoarea creditului: 5.550,00 lei
b) Rata dobanzii: 14,50 pe an (nu scrie ce: procente, lei , etc.)
c) DAE : 23,52%
d) Comision de acordare: 5,00%
e) Comision lunar de administrare: 0,4%
f) Durata creditului: 118 luni
g) Valoarea ratei lunare: 116,55 lei
h) Data scadenta primei rate: 20.08.2008.

La un simplu calcul rezulta ca pentru cei 5.550 lei , trebuie returnata in total o suma de 13.752,90 lei, ceea ce mi se pare extraordinar de mult.

Aseara am incercat sa fac un calcul din vagile mele cunostiinte de "bancher" :)) si am ajuns la suma de 9896,96 lei, deci o diferenta de 3855,94 lei nu mi s-ar justifica, chiar daca se aplica toate acele comisioane, unele absurde.

Rog pe cineva care se pricepe sa ma lamureasca! Va multumesc! :)
Cel mai recent răspuns: Komkao Consulting , Consultant protectia mediului 11:55, 25 Octombrie 2014
Din datele prezentate nu rezulta daca acel comision de administrare se aplica la valoarea soldului (cum ar fi normal) sau la valoarea creditului. De asemenea e important de stiut daca acel comision de acordare a fost platit la acordarea creditului sau a fost inclus in rate.
Din calculele pe care le-am facut am dedus urmatoarea situatie: comisionul de acordare nu a fost platit initial ci valoarea acestuia 278 lei a fost adaugata la valoarea soldului, acesta crescand de la 5550 lei la 5828 lei. Comisionul de gestiune se aplica la valoarea initiala a creditului (5828 lei) si este in suma de 23,31 lei lunar. Se adauga rata de capital (creditul) plus dobanda in suma de 92,95 lei (metoda de calcul cu anuitati (rate egale)) Rezulta un total de 116,26 lei/luna aproape de rata pe care o percep cei de la banca.
Cel mai probabil dvs ati calculat dupa metoda cu rate de capital egale si de aceea v-a dat suma asa mica.
La metoda cu anuitati valoarea creditului platit la inceput este foarte mica, acesta crescand progresiv pe masura trecerii timpului, valoarea ratei ramanand constanta pe durata derularii contractului. . La metoda cu rate de capital egale valoarea creditului platit este aceiasi in fiecare luna astfel incat ratele sunt mai mari la inceput acestea scazand pe masura trecerii timpului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculare rate credit ContSters79575 ContSters79575 Am imprumutat de la o banca 11000, urmand sa-i rambursez in 10 ani. Actuala dobanda este 14.4%. Am cerut micsorarea ei, dar se fac ca ploua . Ratele mele ... (vezi toată discuția)
Scadentar la un credit in euro simonaluana simonaluana buna ziua, nu stiu daca am nimerit bine sectiunea, dar daca tot sunt aici as avea urmatoarea speta: o cunostinta a luat un credit in euro de la o banca, in ... (vezi toată discuția)
Comision administrare razerul razerul Buna ziua, daca este cineva in tema as dori o explicatie, intrun contract de achizitie bunuri, un credit \"zero special\" cu plata in rate egale fara alte ... (vezi toată discuția)