avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Acord recunoastere a vinovatiei-procedura in instanta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Acord recunoastere a vinovatiei-procedura in instanta

Buna ziua

Am incheiat cu procurorul un acord de recunoastere a vinovatiei intr-un proces penal pentru stopaj cu retinere la sursa . Am primit acasa o citatie pentru prezentarea in instanta pentru acest acord. Aceasta este procedura normala? Se poate schimba ceva in sentinta pe care am stabilit-o cu procurorul? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 10:37, 25 Octombrie 2014
Aceasta este procedura. Conform art. 484 alin. 2 din C. proc. pen., instanţa se va pronunţa asupra acordului de recunoaştere a vinovăţiei în urma unei proceduri necontradictorii, în şedinţă publică, după ascultarea procurorului, a inculpatului şi avocatului acestuia, precum şi a părţii civile, dacă este prezentă.
Prin urmare, în această procedură specială, desfăşurată în faţa instanţei, nu se vor dezbate aspecte legate de faptă, vinovăţie şi încadrarea juridică, nefiind o procedură contradictorie, dar este obligatorie prezenţa şi ascultarea procurorului, inculpatului şi avocatului acestuia.
Nu constituie o audiere propriu-zisă şi are in vedere în principal, asupra condiţiilor de admisibilitate a acordului şi, în secundar, cu privire la pedepsa şi la modalitatea de executare.
Va multumesc pentru raspuns!
De priincipiu, ramane cum s-a stabilit.
Instanta insa efectueaza anumite verificari cu privire la legalitate si in functie de mai multe aspecte se va hotara.
roryca a scris:

Se poate schimba ceva in sentinta pe care am stabilit-o cu procurorul? Va multumesc!

Nu ati stabilit o sentinta cu procurorul, ci ati incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei care va fi analizat de instanta .
Sentinta este hotararea judecatoreasca pe care o pronunta doar instanta de judecata.
Instanta poate admite sau respinge acordul de recunoastere, dupa cum urmeaza:
Art. 485 n.cod. de procedura penala
Soluţiile instanţei
(1) Instanţa, analizând acordul, pronunţă una dintre următoarele soluţii:
a) admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi dispune una dintre soluţiile prevăzute de art. 396 alin. (2)-(4), care nu poate crea pentru inculpat o situaţie mai grea decât cea asupra căreia s-a ajuns la un acord, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 480-482 cu privire la toate faptele reţinute în sarcina inculpatului, care au făcut obiectul acordului;

b) respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 480-482 cu privire la toate faptele reţinute în sarcina inculpatului, care au făcut obiectul acordului, sau dacă apreciază că soluţia cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpat este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului.
......................................
De asemenea, impotriva sentintei pronuntate se poate declara apel dupa cum urmeaza:
Art. 488
Calea de atac
(1) Împotriva sentinţei pronunţate potrivit art. 485, procurorul şi inculpatul pot declara apel, în termen de 10 zile de la comunicare.
(2) Împotriva sentinţei prin care acordul de recunoaştere a fost admis, se poate declara apel numai cu privire la felul şi cuantumul pedepsei ori la forma de executare a acesteia.
(3) La soluţionarea apelului se citează inculpatul.
(4) Instanţa de apel pronunţă una dintre următoarele soluţii:
a) respinge apelul, menţinând hotărârea atacată, dacă apelul este tardiv sau inadmisibil ori nefondat;
b) admite apelul, desfiinţează sentinţa prin care acordul de recunoaştere a fost admis numai cu privire la felul şi cuantumul pedepsei sau la forma de executare a acesteia şi pronunţă o nouă hotărâre, procedând potrivit art. 485 alin. (1) lit. a), care se aplică în mod corespunzător;
c) admite apelul, desfiinţează sentinţa prin care acordul de recunoaştere a fost respins, admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei, dispoziţiile art. 485 alin. (1) lit. a) şi art. 486 aplicându-se în mod corespunzător.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordul de recunoastere a vinovatiei Talidor Talidor Buna ziua. Impotriva mea s-a pus in miscare o actiune penala pentru o infractiune prevazuta la art. 289 al.1 CP cu aplicarea art.6 din legea 78/2000 si ... (vezi toată discuția)
Acord de recunoastere AlinAlin77 AlinAlin77 Salut, referitor la incheierea unui accord de recunoastere a vinovatiei, ce se intampla dupa ce acesta a fost semnat ? In cat timp aflu daca acesta este sau nu ... (vezi toată discuția)
Codul rutier pyl pyl buna ziua.Am fost depistat pe 21.07.2013,baut la volan,iar la sange mi-a iesit 1,60 cu 1,40 alcool in sange.As vrea sa va intreb in cat timp se prescrie ... (vezi toată discuția)