avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reglementarea problemei pierderilor de apă rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reglementarea problemei pierderilor de apă rece

Dacă în cadrul unei asociaţii consumul de apă declarat în urma citirii contoarelor individuale este de 100 m3 iar factura este emisă pentru 160 m3 - adică exact cu 60% mai mult decât consumul -, este normal ca la unul dintre apartamente care are cel mai mare consum de apă declarat (27 m3) să suporte plata a mai bine de 17 m3 din pierderile facturate? Cum se poate afla dacă aşa zisele pierderi sunt cauzate de defecţiuni sau de tot felul de improvizaţii şi tertipuri găsite de locatari pentru a plăti cât mai puţin, având în vedere şi că nu toţi proprietarii acceptă să le fie verificate contoarele de către administratorul de bloc, administratorul nu concepe că ar putea fi şi o problemă a contorului general şi că asociaţia nu are un comitet de bloc? Vreau să menţionez faptul că din cele 15 apartamente existente în bloc (exceptând apartamentul cu cei 27m3 consumaţi şi declaraţi), nici un apartament nu are consum declarat mai mare de 9m3 indiferent de numărul de persoane care locuiesc! Familia mea are acel consum de 27m3 şi după calculele făcute de administator ar trebui să plătim aproape 18m3 din cei 60 de pierderi!
Vă mulţumesc!
Ultima modificare: Duminică, 26 Octombrie 2014
Ella-P, utilizator
In partea dreapta la "Documente utile" aveti un model de repartizare a pierderilor de apa, il puteti adapta pentru condominiul dumeavoastra, nu este normal ca un apartament care declara consumul normal sa plateasca si pierderile cele mai mari.
www.avocatnet.ro/content/con...
Mulţumesc mult thran, dar se pare, în urma discuţiilor purtate aseară la o aşa zisă şedinţă că majoritatea proprietarilor sunt deacord să plătească la suprapreţ m3 de apă, decât să facă unele demersuri în acest sens!
Din păcate am ajuns la concluzia că se fură pe rupte (urât, dureros dar adevărat) şi celor în cauză le convine de minune să plătescă altcineva în locul lor la suprapreţ! S-a sugerat aseară să se împartă acea diferenţă la numărul de persoane care locuiesc în bloc şi să se plăteacă m3 la preţul real (7,05ron), adică la un apartament cu o pers care are declarat consum de apă rece de 3 m3 să se adauge 1 m3 din pierderi şi să plătească 4 m3 la preţul real al Aquatim de 7,05 ron = 28,2ron în loc să plătescă 3m3 la preţul calculat de 11,65ron/m3, adică 34,95ron. X-(
Deci, din păcate trăim în România şi unora dintre noi le place să fie furaţi "pe faţă"!
Diferentele de apa survin din mai multe motive:
1. citiri necoroborate cu data de citire a furnizorului;
2. indesi metru intreg, in loc sa fie trimis index m3 si subunitati;
3. wc-uri, chiuvete care au pierderi, pierderi neinregistrate de apometrul din apartament (mecanic), dar inregistrat de cel general (electronic);
4. legaturi neadecvate la coloana comuna;
5. pierderi in subsol etc.
6. cate tronsoane (scari) deserveste bransamentul.

Exista firme autorizate care fac verificarea din apartamente si sigilarea apometrelor desigilate, eventual inlocuirea apometrelor defecte sau inlocuirea tuturor apometrelor de catre aceeasi firma, in acelasi timp - cu siguranta au depasit cu mult termenul de garantie de 2 ani.
Exista si apometre cu citire prin radio - citirea fiind efectuata la aceesi data cu data citirii furnizorului, fara a intra in apartamente. Procentul pierderilor ar putea ajunge la 3%.

Din pacate nu puteti demonstra ca se fura, asa ca in loc sa acuzati, v-ar fi de mai mult ajutor sa mergeti cu solutii. Incercati sa va implicati oferindu-va ajutorul in rezolvarea problemei si veti vedea ca nu-i chiar atat de simplu, cum pare din afara, in plus veti demonstra ca va pasa!
Exista o solutie legala daca cei din conducerea Asociatiei vor sa o aplice: cei care nu permit verificarea apometrelor sa fie trecuti la pausal.

Pierderile de 60 % nu au cum fi cauzate de difernete de citire sau de pierderi prin picurare intr-un apartament sau mai multe, este tehnic imposibil.
Aveti toata dreptatea sa banuiti un furt.
Modica: S-au dat o grămadă de variante în discuţiile purtate aseară cu restul proprietarilor ca cele menţionate de dvs. dar majoritatea dintre aceştia au fost împotriva lor!
Suntem proprietari şi NU SUNTEM DEACORD să schimbăm ceasurile, să ne fie citite la un anumit interval de timp apometrele de către administratorul blocului, să fie împărţite acele pierderi la numărul de persoane care locuiesc în bloc şi să fie plătite la preţul real al apei, s.a.m.d.
Dacă aţi fi citit mesajul în care am explicat cum stau lucrurile v-aţi fi dat seama că am tot dreptul din lume să fiu suspicioasă şi să am anumite bănuieli în privinţa unora dintre vecini!
Nu cred că într-o lună de zile se pot pierde 60m3 de apă prin metodele enumerate de dvs !
Scuzaţi-mi vă rog aciditatea, dar consider că am tot dreptul, atâta timp cât oferi soluţii mult mai avantajoase pentru toată lumea (cum sunt şi calculele banale făcute în mesajul anterior) şi sunt refuzate categoric!!!! Citiţi vă rog mesajul meu anterior cu atenţie şi vă veţi convinge!

Din păcate conducerea Asociaţiei a fost dizolvată din cauze .... necunoscute şi acum fiecare face cam ce-l taie capul - pe româneşte spus - şi cel care strigă mai tare are dreptatea cea mai mare! Eu sper totuşi că există pe undeva o lege care să reglementeze şi treaba asta şi sper din tot sufletul să o găsesc şi să rezolvăm cumva problema până nu "cedez nervos"!
Mulţumesc mult, Carturarul!
Ultima modificare: Luni, 27 Octombrie 2014
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)
Rezolvare situatie - diferențe mari între apometrul de scară și suma indecșilor din apartamente elvirazaharia elvirazaharia Buna ziua! Locuiesc intr-o asociatie de proprietari cu mai multe scari de bloc si ma confrunt cu urmatoarea situatie: la citirea apometrului de scara (cu 19 ... (vezi toată discuția)
(ne)plata pierderi apa rece silviu1975 silviu1975 Buna ziua, in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. ... (vezi toată discuția)