avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Autorizatie de securitate la incendiu
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Autorizatie de securitate la incendiu

Buna ziua, va cer ajutorul într-o problema. Am închiriat un spațiu la demisolul unei clădiri în 10.01.2013, iar in data de 04.06.2013 am fost amendata de ISU pentru ca nu aveam autorizația de securitate la incendiu, potrivit L307/2006, art 44 pIV lit h. Sincer nu am știut ca eu trebuia sa cer aceasta autorizație, menționez ca au mai închiriat si alte societăți înaintea mea același spațiu. In contractul de închiriere nu am stipulat cine trebuia sa ceara aceasta autorizație pt ca nu am știut. Am făcut plângere contravenționala si as dori sa știu, dacă ma puteți ajuta, dacă aceasta autorizație trebuia sa o solicit eu sau proprietarul la momentul construcției. Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: luizastroe , utilizator 18:33, 30 Octombrie 2014
Proprietarul are aceasta obligatie, el este cel care trebuia sa solicite acest lucru.
Dvs sunteti chirias, invocati acest lucru in Contestatia impotriva PV de contraventie. Puteti sa modificati cererea pana la primul termen de judecata.

Autorizaţiile de securitate la incendiu se emit după efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor, la darea în exploatare a construcţiilor sau amenajărilor noi, pe baza următoarelor documente:
1.cerere-tip – două exemplare;
2.autorizaţia de construire – două exemplare în copie;
3.avizul de securitate la incendiu şi documentaţia vizată spre neschimbare care a stat la baza emiterii avizului – original; în cazul pierderii avizului se depune fotocopia eliberată;
4.scenariu de securitate la incendiu, piesele scrise şi desenate pe specialităţi din documentaţia tehnică la fazele de proiectare proiect tehnic – P.Th. şi detalii de execuţie, precum şi agremente tehnice sau certificate de conformitate ale produselor pentru construcţii cu rol de securitate la incendiu, dispoziţii de şantier însuşite de verificatorul de proiect, procese-verbale de lucrări ascunse etc., în care să fie incluse măsurile realizate privind îndeplinirea cerinţei esenţiale “securitate la incendiu” – două exemplare;
5.referatul verificatorului de proiect pentru cerinţa esenţială “securitate la incendiu” – construcţii şi instalaţii la fazele de proiectare proiect tehnic – P.Th. şi detalii de execuţie – două exemplare;
6.procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor – două exemplare;
7.opisul cu documentele depuse – două exemplare.
La data infiintarii firmei la Registrul comertului ati semnat niste declaratii pe propria raspundere (printre care si una in domeniul psi-su), conform carora sunt indeplinite toate conditiile cerute de legi specifice fiecarui domeniu (psi-su, mediu, securitate si sanatate in munca, sanitar, sanitar-veterinar, etc.) pentru a se functiona in conditii de siguranta.
In baza acestor declaratii pe propria raspundere ati primit certificate constatatoare pentru fiecare domeniu in parte.
Pompierii au venit, sa verifice, daca sunt indeplinite conditiile din domeniul lor de activitate si au constatat ca nu aveti autorizatie de securitate la incendiu, motiv pentru care ati fost amendata.
In functie de activitatea pe care o desfasurati, este nevoie si de autorizatie de la ITM, aviz/ autorizatie de la autoritatea de mediu, autorizatie de la autoritatea sanitar-veterinara, autorizatie de la autoritatea sanitara, etc.
Daca nu detineti respectivele documente, puteti fi amendata contraventional si de aceste institutii ale statului.
Proprietarul spatiului inchiriat de dvs. nu trebuie sa obtina autorizatia psi-su decat daca era un spatiu de birouri, inchiriat pe bucati/ compartimente la mai multe firme.
Aveți dreptate cu actele pe care eu le-am semnat la registrul comerțului, menționez ca am efectuat normele psi, ssm, sanitar-veterinar, aici era doar punct de lucru, nu sediu.
Pompierii nu au venit in control in urma deschiderii punctului de lucru, proprietarul a solicitat autorizație pt mansarda clădirii. Când pompierii au venit in control pt a-i elibera autorizația au controlat si demisolul. Dar eu voiam sa stiu daca cumva era obligatia proprietarului sa solicite aceasta autorizație când a construit clădirea. Multumesc.

Asta am invocat in plângerea contravenționala, ca obligația era a proprietarului, dar nu găsesc textul de lege unde menționează in mod expres lucrul acesta.

Ultima modificare: Duminică, 26 Octombrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Proprietarul a solicitat aviz PSI pentru mansardarea cladirii, deoarece, probabil mansardarea se facea cu lemn si avizul a fost cerut de catre primarie pentru a elibera autorizatie de ctie., fiind vorba de schimbarea acoperisului cladirii.
Demisolul cladirii a intrat in atentia pompierilor tocmai datorita faptului ca dvs., probabil, desfasurati o activitate supusa avizului/ autorizarii PSI, in aceasta locatie.
Pentru destinatia initiala a demisolului nu era nevoie de aviz PSI, decat daca in cladire s-ar fi desfasurat activitate care necesita acest aviz/ autorizatie.
Care era destinatia initiala a cladirii, inainte de a fi inchiriat spatiul de catre firma dvs. ? Proprietarul trebuia sa obtina aviz PSI, daca, sa zicem ca prin subsol ar fi trecut conducte cu fluide inflamabile si/ sau explozive si/ sau combustibile (lucru interzis, in legislatia actuala) sau in imediata apropiere a cladirii (magistrale ingropate in pamant). Fiind locatie amplasata sub cota +/- 0,0 m demisolul intra atunci sub incidenta legii PSI si in aceste conditii proprietarul trebuia sa obtina aviz PSI.
Nu intereseaza in aceasta discutie, daca demisolul a mai fost inchiriat altor firme.
Cand dvs. ati inceput activitatea in demisol, oricum destinatia a devenit alta si trebuia sa obtineti aviz PSI, daca activitatea desfasurata de dvs. intra sub incidenta legii PSi.
Nu conteaza ca respectiva locatie era punct de lucru sau sediu principal. Cand ati semnat declaratiile la RC trebuia sa declarati si punctul de lucru respectiv.
Înaintea mea a fost activitate de bar-restaurant, iar eu am tot activitate de bar-restaurant.

Alte discuții în legătură

Necesitatea unei autorizatii psi vera.sandu vera.sandu Buna ziua, Pentru o constructie (finalizata inainte de 1990) achizitionata in 2008 (atunci cand era in vigoare legea cu peste 600 mp) cu o suprafata ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea obtinerii avizului / autorizatiei de la i.s.u. drgs1 drgs1 O societate comerciala detine in proprietate 2 spatii comerciale situate la parterul unor blocuri. Unul dintre spatii are o suprafata de aprox. 55MP este ... (vezi toată discuția)
Obtinere autorizatie/aviz isu RalucaMP RalucaMP Buna ziua! Apelez la dumneavoastra pentru ca efectiv nu mai stiu pe cine sa intreb si nici ce sa mai inteleg. Situatia e in felul urmator: firma pentru care ... (vezi toată discuția)