Concediul de odihna se acorda proportional cu perioada lucra.
Avand in vedere faptul ca de regula, salariatul beneficiaza de minim 21 de zile concediu de odihna intr-un an calendaristic, adica i-ar reveni 1,75 zile de concediu de odihna pentru o luna lucrata, puteti face si singura un calcul.
Prevederile CCM la nivel national si ale CM sunt edificatoare ina cest sens.
1. Concediul de odihna se efectueaza anual, in baza unei programari sau a intelegerii cu angajatorul.
2. Nici in Codul muncii, nici in CCMUNN, nu este precizat ca acest CO se acorda dupa o perioada anume de la data angajarii. El se poate lua oricand (chiar si incepand cu prima zi de lucru, daca este justificat si angajatorul este de acord).
3. De ce credeti ca dovezile se gasesc numai pe net?
E vb despre prietenul meu care s-a angajat cam de 3 luni si acum sefa lui i-a spus ca nu poate sa-i de-a concediu numai dupa 11 luni lucrate.Saptamana trecuta si-a luat o sapt. concediu medical si a zis ca nici acesta nu poate sa-l plateasca pt. ca nu-i plateste CNAS doar daca are 11 luni lucrate.Vroiam o dovada scrisa si de aceea am cautat pe net,pt a putea avea scris negru pe alb si sa mearga la locul de munca sa-i dovedeasca ca nu poate fi luat de fraier!
Sefa prietenului dumnoavoastra se pare ca este cam in urma cu legislatia. Concediul de odihna se acorda numai daca aveai 11 luni lucrate acum multi ani.
Referitor la plata concediului medical ii puteti aduce la cunostiinta ca asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă fără condiţii de stagiu de cotizare în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, neoplaziilor şi SIDA.
Baza de calcul a concediilor medicale şi indemnizaţiilor se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care se constituie baza de calcul a indemnizaţiilor se utilizează perioade asimilate stagiului de cotizare, veniturile care se iau în considerare, după caz, cuantumul indemnizaţiilor primite sau salariul minim brut pe ţară. Din duratele de acordare a concediiilor medicale exprimate în zile calendaristice se plătesc zilele lucrătoare.
1. Angajatorul nu are dreptate. Sa va arate el unde scrie asa ceva.
2. Despre CO v-am spus mai sus. Luati Codul muncii si CCMUNN si sa va arate unde scrie ce zice el.
3. Despre concediul medical cautati OUG 158/17.11.2005si Norma din 27.01.2006 de aplicare a OUG 158. Le gasiti pe www.legestart.ro