Buna ziua...suntem o asociatie de proprietari si avem angajata femeie de serviciu cu 4 ore/zi, salariu brut 950 lei. Durata concediului de odihna este de 21 zile. Indemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza (+sporuri permanente,,,), dar este valabil si pentru 4 ore? Cum sa intelegem "indemnizatie proportionala cu timpul efectiv lucrat?" Este primul concediu pe care-l va lua si nu vrem sa gresim cu interpretarile si mai ales cu plata...eu inteleg ca media zilnica este salariul impartit la zilele lucratoare din luna...facem asa pe ultimele trei luni, rezultatul x 21 zile co = banii cuveniti...este bine? multumesc..
... .eu inteleg ca media zilnica este salariul impartit la zilele lucratoare din luna...facem asa pe ultimele trei luni, rezultatul x 21 zile co = banii cuveniti...este bine? multumesc..
Intr-adevar, ati inteles corect cum sa procedati la calculul indemnizatiei de CO.
Multumesc pentru raspuns...nelamurirea era cu acel "timp efectiv lucrat"...la plata ma refer, nu la zile co...pentru ca o asociatie da un salariu intreg ( 21 zile co, cam 700 lei net), iar alta da doar jumatate ( 11 zile co si 350 lei net)...la prima presedintele a justificat cu "indemnizatia de co nu poate fi mai mica decat salariul"...iar la cealalta ni s-a spus de acest timp efectiv lucrat, 4 ore insemnand jumatate de an lucrat....ca si la pensii si peste tot asa se considera....si uite-asa am aflat ca sunt mai multe moduri de calcul al acestei indemnizatii de co pentru 4 ore...
1. Calculul indemnizatiei de concediu nu are legatura cu programul zilnic de lucru ci numai cu veniturile obtinute.
2. - Presedintele asociatiei nu este la zi cu prevederile legale.
- Perioada lucrata cu timp partial este stagiu intreg de cotizare la pensie.
- Adica perioada lucrata cu 4 ore pe zi este egala, ca stagiu de cotizare, cu perioada lucrata cu 8 ore pe zi.
- De asemenea vechimea in munca este aceeasi indiferent ca se lucreaza cu timp normal sau partial.
1. Art. 106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
Art. 145 C.mun.
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
....
Din coroborarea dispozitiilor art. 106 cu dispozitiile art. 145 C. muncii rezulta ca timpul partial al contractului de munca nu influenteaza durata concediului de odihna.
In speta, salariatul incadrat cu c.i.m. cu timp partial va beneficia de minim 20 de zile lucratoare de CO.
Prin urmare, concediul de odihna al salariatilor cu c.i.m.cu timp partial nu se calculeaza proportional cu timpul efectiv lucrat, adica in functie de norma de munca, ci salariatii au dreptul, indiferent de norma de lucru, la un concediu de odihna anual, astfel cum a fost negociat si stabilit in contractul individual de munca.
2. De asemenea, durata timpului de munca nu influenteaza calculul vechimii in munca si nici al stagiului de cotizare la pensie.
Astfel, 1 an lucrat cu c.i.m. cu timp partial = 1 an lucrat cu norma intreaga = 1 an vechime in munca = 1 an stagiu de cotizare la pensie.
Durata timpului de munca influenteaza doar calculul stagiului de cotizare la somaj.
Concediu de odihna
Liviuomu
Un salut cordial tuturor !
Am si eu urmatoarea intrebare: - cum se calculeaza nr.de zile de concediu de odihna intr-un an, in cazul unui contract de munca pe ... (vezi toată discuția)