avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Este legal sa preiei cartile de pe SCRIBD
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Este legal sa preiei cartile de pe SCRIBD

Scribd.com este unul dintre cele mai cunoscute site-uri din lume, de unde poti prelua diverse carti si documente scanate.

Pe acest site sunt incarcate si o multime de carti scanate.

Intrebarea mea este: administratorul unui site are voie sa preia pe site aceste materiale scanate?

Tinand cont ca este un site pe care oricine poate face incarcare de materiale, tu ca administrator de site nu stii niciodata daca materialul este incarcat legal sau este o copie urcata fara permisiunea autorului/editurii.

Administratorul poate fi dat in judecata pentru distribuirea de marfuri "pirat", daca el preia pe site un material care nu a fost o copie urcata cu permisiunea editurii?

Multumesc in avans pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 11:15, 21 Ianuarie 2015
Raspunderea civila si penala pentru publicarea cartilor de acolo revine celui care le publica.
Cu asta sunt de acord, dar eu sunt un pic frapat de o chestie.

Să zicem că administratorul doreşte să preia materialul publicat acolo prin embed: el practic ia un cod HTML de pe scribd, pe care îl plasează pe site-ul lui si poate să afişeze cartea pe pagina lui de pe website.

Se consideră această preluare o piratare a acelei cărţi?

Eu zic că nu, pentru că nu reprezintă o comunicare nouă. Dacă materialul este înlăturat de pe SCRIDB el este înlăturat automat şi de pe site, administratorul site-ului neavând de fapt niciun control asupra materialului, decât îl poate afişa, dar el nu deţine fişierul şi nu face niciun fel de manipulare asupra fişierului. De asemenea, ţinând cont că SCRIBD are un sistem care înlătură cărţile care au fost semnalizate ca fiind nelegitime, administratorul poate considera că acea copie încărcată de utilizator este o copie validă.

De asemenea, dacă SCRIBD nu funcţionează, documentul nu va putea fi afişat pe site-ul administratorului, din acest motiv zic că nu este o comunicare nouă, pentru că practic conţinutul este în altă parte, găzduit şi manipulat din acea parte, administratorul putând doar afişa materialul şi mai nimic altceva.

De asemenea, o decizie a Curţii Europene de Justiţie spune că Embed-ul nu reprezintă o comunicare nouă şi implicit nu reprezintă o încălcare a drepturilor de autor, chiar dacă cel care a preluat prin embed nu are drepturi de autor pe acel material sau acel material nu este un material încărcat de către cel care are dreptul de autor.

Mai multe detalii aici: [ link extern ] /
Decizia Curtii este despre embedding, adica filmul a fost publicat in mod legal pe YouTube, iar webmasterul a facut embed la filmul de pe YouTube pe websiteul propriu. Daca ar fi fost link la film piratat s-ar fi pus altfel problema.
adrian_avram a scris:

Cu asta sunt de acord, dar eu sunt un pic frapat de o chestie.

Să zicem că administratorul doreşte să preia materialul publicat acolo prin embed: el practic ia un cod HTML de pe scribd, pe care îl plasează pe site-ul lui si poate să afişeze cartea pe pagina lui de pe website.

====================more text here================================

Nu v-am mai citat toata postarea, plina de detalii tehnice. Ideea este ca, dvs., intr-un mod sau altul, faceti ca cineva, neautorizat, sa aiba acces la material protejat de drept de autor. Punct! Ca vin avocatii, rastalmacesc, gasesc niste chichite temporar, tot acolo ajungem.

Hai sa va fac putina istorie. Cand a aparut magnetofonul ca produs de larg consum, in State casele de discuri s-au oparit, cu armatele lor de avocati bine platiti. Are dreptul cineva sa faca o inregistrare pe banda dupa un disc muzical? S-a ajuns pana la Curtea Suprema de Justitie care a spus: DA. Jale mare.
A aparut CD-ul. Acesta nu se putea copia, ca era nevoie de o uzina. A aparut, peste ani, CD-R, CD-RW. Copiile erau proaste, nu se prea puteau citi pe playerele muzicale obisnuite, deci nu era mare bai.
Si a veni Napster. Dezastru. Acum se putea sa asculti muzica nu numai dupa discul de vinil al vecinului, dar chiar de pe computerul unui necunoscut din Australia.
Si casele de discuri iar s-au oparit, iar au sunat adunarea avocatilor si, minune, de data asta au avut castig de cauza si Napster a fost inchis. De ce? Fiindca desteptii de avocati au zis ca, in era digitala, ceea ce obtii prin copiere nu este o "copie", care ar fi legal, ci chiar ceva identic cu originalul. Nu s-a mai discutat in ce masura un MP3 pe 256 Kbps este identic nu cu WAV-ul de pe CD, dar nici macar cu cel pe 128 Kbps.
Deci de asta ziceam ca, trebuie sa treceti peste detaliile tehnice si sa priviti esenta: faceti posibil, intr-un mod sau altul, accesul neautorizat, la ceva protejat de copyright.

Caselor de discuri nu le-a mers bine deloc, sunt pe punctul de a disparea. Fiindca, pe de o parte. ceea ce este tehnic posibil nu poate fi interzis iar pe de alta parte, a venit unu' Steve Jobs, care a zis: de ce sa cumpari un carton cu 15 feluri de prajituri cand tu vrei doar o amandina? :) Si a deschis, "in nori", o "cofetarie" de unde puteai cumpara "prajituri" cu bucata. Dar asta este o alta poveste. :)
Ultima modificare: Vineri, 31 Octombrie 2014
hotumattua, utilizator
Tehnic, normal ca puteti prelua orice continut de pe Scribd cu "embedded code" si pune pe site-ul dvs. Detalii aici: [ link extern ]

Problema e ca, foarte mult continut pe de Scribd e piratat (carti scanate si puse acolo de useri) iar acesta e un proces continuu pe care Scribd nu il poate controla eficient. Asa ca, mai devreme sau mai tarziu veti face trimiteri la continut piratat ne-eliminat de pe Scribd. Legal nu e ok, e tot o forma de distributie de continut piratat chiar daca nu asigurati stocarea acelor materiale pe server propriu.

Alte discuții în legătură

Muzica la petreceri, nunti... ref. dreptul de autor edia76 edia76 buna ziua! Am o situatie de rezolvat si am apelat la dvs... in speranta unei rezolvari. Stiu pe cineva care lucreaza la o firma care organizeaza nunti, ... (vezi toată discuția)
Embed-ul, legal sau ilegal? Serbu Serbu Buna ziua! Cred ca am citit cateva zeci de forumuri in care se dezbate caracterul legal sau ilegal al preluarii de materiale audio si video de pe alte ... (vezi toată discuția)
Mp3 player - drepturi de autor maiam maiam Vedem pe strada o multime de persoane cu playere Mp3 sub forma de memory-stick. Raspund ei pentru melodiile inregistrate in aceste dispozitive? Pot fi trasi ... (vezi toată discuția)