Buna seara,
Va rog sa-mi dati si mie informatii referitoare la somajul tehnic: pe ce perioada se acorda, daca imi afecteaza acordarea concediului de odihna, daca se trece vechime in munca sau ce alte situatii pot apare?
Va multumesc foarte mult::">
Buna ziua,
v-as mai ruga sa imi spuneti daca pe durata somajului tehnic se mentine calitatea de asigurat ( asigurari sociale si de sanatate) si daca se plateste limpozit la acest venit de 75%?
De ce la pensie, in aceasta perioada se ia in calcul venitul minim de 600 lei, daca salariul obtinut lunar( de 75% din baza veche) este mai mare ?
Poate imi spuneti si conform caror acte normative.
Va multumesc foarte mult
1. da, se mentine calitateade asigurat in toate sistemele
2. nu se plateste impozit pe durata somajului tehnic pana in 3 luni
3. pentru ca in primele 3 luni de somaj tehnic nu se platesc contributiile si se considera stagiu asimiliat pentru pensie la valoare salariului minim de 600 lei
Toate aceste lucruri se gasesc reglementatea in OUG 28 din 2009
Art. 2
(1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 � Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Indemnizatiile de care beneficiaza salariatii, de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, platite din fondul de salarii, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, pentru o perioada de cel mult 3 luni in anul 2009, in intelesul impozitului pe venit prevazut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Prin sintagma contributii de asigurari sociate se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(4) Pentru perioada prevazuta la alin. (1) salariatii isi pastreaza calitatea de asigurat.
(5) Pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
As putea banui ca s-a considerat mai util ca angajatorul sa intrerupa pentru un timp activitatea si totusi omul sa tamana asigurat, decat sa inchida de tot firmele, si omul sa ramana fara loc de munca si implicit fara stagiu de pensie si altele. nu credeti, domnule adimicu?
In aceasta situatie avem stagiu de cotizare lin sistemul public de pensii, ajutor de somaj si sanatate, "nu avem vechime in munca" pentru ca suspendam C.I.M. Sunt scutiti la plata contributiilor atat angajatul cat si angajatorul, dar achitam comision I.T.M. 0.75% sau 0.25%. Deciziile sunt individuale, nu colective, putem intrerupe temporar o parte din activitatea unei societati.
Somaj tehnic
gabita2000
Buna ziua,
As vrea sa va intreb in primul rand ce inseamna somaj tehnic. Am inteles ca este 75% din salariu?
Acest somaj ma afecteaza pe mine in privinta ... (vezi toată discuția)
Conditii somaj tehnic
miraj
Am o firma de confectii metalice si 6 angajati - ce conditii trebuie sa indeplinesc ca sa beneficieze de somaj tehnic ptr angajati prin rotatie.
ce avantaje ... (vezi toată discuția)