X (35%), Y (35%), Z (30%) erau asociati in urma cu 2 ani la firma XYZ SRL, si aceiasi X (30%), Y (30%), Z (30%) impreuna cu W (10%) erau asociati la XYZW SRL.
X si W au incercat sa se retraga pe cale amiabila din firme, dar din pacate nu s-au putut intelege cu ceilalti asociati si au fost nevoiti sa apeleze la justitie, dechizandu-se doua procese: cate unul pentru fiecare firma. Dupa doi ani de procese (adica anul acesta, 2014, s-au obtinut hotararile irevocabile).
Astfel ca la procesul pentru retragerea din firma XYZW pe langa incuviintarea retragerii din firma, X si W trebuie sa primeasca fiecare cate o suma de bani proportionala cu partile lor sociale.
In schimb in urma procesului intentat de X pentru retragerea din XYZ instanta a dispus ca acesta sa plateasca o suma proportionala cu pierderile calculate in expertiza contabila incheiata in 2012 (suma foarte mare, si pe care X nu o are).
Cele doua firme functionau in acelasi sediu social apartinand firmei XYZW.
Pe toata durata procesului asociatii Y si Z au fost de rea credinta, incercand prin tot felul de tertipuri sa denatureze situatia reala a firmelor. Au vandut active de la XYZW la XYZ, incercand sa vanda chiar si cladirea. Astfel ca instanta a dispus ca expertizele contabile sa fie facute pana la data la care au fost introduse actiunile in instanta, adica in 2012.
Mai trebuie spus ca X nu mai fusese implicat in activitatile firmelor din 2008, lucru recunoscut si de ceilalti doi asociati ( iar din 2009 era doar asociat). Moment in care cele doua firme erau pe plus, iar de atunci pana in 2012 au tot acumulat pierderi. La momentul pronuntarii sentintelor irevocabile (in urma recursurilor, in 2014, cei ramasi in firme nu depusesera bilanturile pe anul 2013), dar de pe site-ul ANAF, in prezent se poate vedea ca firma XYZ a ajuns din decembrie 2012, de la pierdere de 160000 RON la profit de 320000 RON in decembrie 2013. Deci la data pronuntarii sentintei (care este si data efectiva de retragere a lui X) nu se mai inregistrau pierderile respective (din momentul expertizei 2012).
X si W au cerut prin executori (diferiti, au avut si avocati diferiti) sumele ce li se cuvin, iar pe de alta parte firma XYZ a cerut executarea silita a lui X pentru suma stabilita de instanta.
Ce mai poate face X in aceasta situatie? Nu mi se pare correct ca dupa ce Y si Z au praduit fara nici o jena timp de 4 ani de zile, X sa plateasca partea ce I se cuvine din pierderi. Adica ceilalti doi care au ramas in continuare nu platesc nimic, dar X sa plateasca pierderile ce I se cuvin?
Pe de alta desi suma pe care X trebuie sa o primeasca (de la firma XYZW) este de trei ori mai mare decat cea pe care trebuie sa o dea firmei XYZ, pana acum nu a primit nimic, nici macar cheltuielile de judecata. Si la momentul de fata desi s-a pus sechestru asigurator pe cladirea apartinand firmei XYZW, firma XYZ isi desfasoara activitatea nestingherita, de fapt ambele firme.
Ar mai fi de adaugat faptul ca intre timp Y, unul din cei doi asociati ramasi in firme a decedat, deci in prezent Z este asociat si la o firma si la cealalta.
Multumesc tuturor celor avizati, care ne pot da un sfat, o sugestie legata de aceasta situatie.
Cel mai recent răspuns:
diana_2012 , utilizator
15:40, 28 Octombrie 2014