avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita de catre ceilalti asociati a unui ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita de catre ceilalti asociati a unui asociat retras din SRL-ul pe care l-au avut impreuna

X (35%), Y (35%), Z (30%) erau asociati in urma cu 2 ani la firma XYZ SRL, si aceiasi X (30%), Y (30%), Z (30%) impreuna cu W (10%) erau asociati la XYZW SRL.
X si W au incercat sa se retraga pe cale amiabila din firme, dar din pacate nu s-au putut intelege cu ceilalti asociati si au fost nevoiti sa apeleze la justitie, dechizandu-se doua procese: cate unul pentru fiecare firma. Dupa doi ani de procese (adica anul acesta, 2014, s-au obtinut hotararile irevocabile).
Astfel ca la procesul pentru retragerea din firma XYZW pe langa incuviintarea retragerii din firma, X si W trebuie sa primeasca fiecare cate o suma de bani proportionala cu partile lor sociale.
In schimb in urma procesului intentat de X pentru retragerea din XYZ instanta a dispus ca acesta sa plateasca o suma proportionala cu pierderile calculate in expertiza contabila incheiata in 2012 (suma foarte mare, si pe care X nu o are).
Cele doua firme functionau in acelasi sediu social apartinand firmei XYZW.
Pe toata durata procesului asociatii Y si Z au fost de rea credinta, incercand prin tot felul de tertipuri sa denatureze situatia reala a firmelor. Au vandut active de la XYZW la XYZ, incercand sa vanda chiar si cladirea. Astfel ca instanta a dispus ca expertizele contabile sa fie facute pana la data la care au fost introduse actiunile in instanta, adica in 2012.
Mai trebuie spus ca X nu mai fusese implicat in activitatile firmelor din 2008, lucru recunoscut si de ceilalti doi asociati ( iar din 2009 era doar asociat). Moment in care cele doua firme erau pe plus, iar de atunci pana in 2012 au tot acumulat pierderi. La momentul pronuntarii sentintelor irevocabile (in urma recursurilor, in 2014, cei ramasi in firme nu depusesera bilanturile pe anul 2013), dar de pe site-ul ANAF, in prezent se poate vedea ca firma XYZ a ajuns din decembrie 2012, de la pierdere de 160000 RON la profit de 320000 RON in decembrie 2013. Deci la data pronuntarii sentintei (care este si data efectiva de retragere a lui X) nu se mai inregistrau pierderile respective (din momentul expertizei 2012).
X si W au cerut prin executori (diferiti, au avut si avocati diferiti) sumele ce li se cuvin, iar pe de alta parte firma XYZ a cerut executarea silita a lui X pentru suma stabilita de instanta.
Ce mai poate face X in aceasta situatie? Nu mi se pare correct ca dupa ce Y si Z au praduit fara nici o jena timp de 4 ani de zile, X sa plateasca partea ce I se cuvine din pierderi. Adica ceilalti doi care au ramas in continuare nu platesc nimic, dar X sa plateasca pierderile ce I se cuvin?
Pe de alta desi suma pe care X trebuie sa o primeasca (de la firma XYZW) este de trei ori mai mare decat cea pe care trebuie sa o dea firmei XYZ, pana acum nu a primit nimic, nici macar cheltuielile de judecata. Si la momentul de fata desi s-a pus sechestru asigurator pe cladirea apartinand firmei XYZW, firma XYZ isi desfasoara activitatea nestingherita, de fapt ambele firme.
Ar mai fi de adaugat faptul ca intre timp Y, unul din cei doi asociati ramasi in firme a decedat, deci in prezent Z este asociat si la o firma si la cealalta.
Multumesc tuturor celor avizati, care ne pot da un sfat, o sugestie legata de aceasta situatie.
Cel mai recent răspuns: diana_2012 , utilizator 15:40, 28 Octombrie 2014
insistati pe procedura de executare silita a firmei xyzw, in ce stadiu sunteti cu executarea silita.?..s-a infiintat poprire pe conturi? poate are ceva sume de incasat de la terti...? daca s-a pus sechestru asigurator pe cladire, ce va impiedica sa cereti executarea silita imobiliara?
S-a cerut executarea, dar aceasta poate dura ani de zile, mai ales ca este vorba de hale, iar cel care a ramas acum la ambele firme, la firma XYZW care detine cladirea, nu are bani in conturi, iar la cealalta XYZ (la care avem bani de dat) si-a desfasurat activitatea pana acum in cladirea respectiva. Probabil ca in urma demersurilor repetate ale executorilor vrea acum sa ne execute si el pe noi, dar nu are dreptate.
Pana la intentarea proceselor sotul meu a incercat timp de 4 ani sa ajunga cu ei la o intelegere, incheiasera chiar una in care sotul meu cerea sa ramana cu masina pe care o folosea la momentul respectiv (acum are 10 ani), dar nici asa nu au fost de accord.
Ce ar fi putut face ca sa iasa din aceste firme?
Eu sper sa se poata scadea din suma pe care o avem de luat, suma pe care o avem de dat. Vorbim aici de sume de 6 si de 5 cifre, din motivul asta voiam sa nu mai fie alte procese. Contestatia lla executare se timbreaza in functie de valoarea datorata, deci alte cheltuieli, iar noi nu ne-am recuperate nici cheltuielile de judecata.
Multumesc
in aceste conditii, singura solutie viabila ar fi o tranzactie cu firma xyzw prin care sa compensati datoriile reciproce, iar diferenta la plata datorata de catre firma xyzw sa fie achitata in mod esalonat... mi se pare solutia cea mai rentabila din punct de vedere al costurilor, in felul acesta evitati cheltuielile cu executarea silita de ambele parti...ati incercat o discutie cu ei de maniera aceasta....cat timp au niste bunuri in patrimoniu, pot fi executati chiar daca procedura va fi de durata...la ce bun sa fie obligati la plata unor cheltuieli cu executarea silita daca acestea pot fi evitate...la randul lor, pentru a putea sa demareze procedura de executare silita a sotului dvs, trebuie sa avanseze o parte din onorariul executorului judecatoresc, ori aceasta presupune o alta cheltuiala pentru ei...iar eu zic ca ar trebui sa ia in considerare si riscul unei proceduri de insolventa...daca sotul dvs are contra lor o creanta de minim 40.000 lei, poate sa introduca o cerere de deschidere a procedurii insolventei contra firmei, iar daca sunt indeplinite cerintele legii pentru angajarea raspunderii administratorului pentru pasivul social, acesta poate sa raspunda cu bunurile personale pentru datoriile firmei.
Eu cred ca daca Y si Z ar fi vrut o intelegere amiabila, ar fi comunicat acest lucru, asta vara executorului nostru, atunci cand am demarat noi procedura de executare. Intre timp Y a murit, iar Z asociatul care a ramas nu doreste asta. Cel putin asta ne da de inteles comportamentul lui. Cele doua sentinte irevocabile s-au dat intai la XYZW si apoi la o luna la XYZ, dar el a cerut executarea sotului meu de abia acum.
Legat de insolventa nu imi pun prea mari sperante, am lucrat la o firma (SA) care a intrat in insolventa si, desi era evident ca cei care o conduceau impreuna cu consiliul de administratie erau vinovati de situatia in care se ajunsese, nu a patit nimeni din cei de mai sus absolut nimic, ba mai mult li s-au sters datoriile catre stat, iar furnizorii mici nu si-au mai vazut banii. Mare parte din salariati au fost concediati. Acum firma este SRL - cica a preluat-o altcineva si este in reorganizare.
Eu ma gandesc ca compensarea ar fi cea mai buna solutie in cazul nostru. Dar pe de alta parte ma intreb: nu s-ar putea face ceva si referitor la faptul ca sentintele sunt date in 2014, iar expertizele sunt din 2012??
Macar daca s-ar fi cerut expertizele din 2009 (de cand sotul meu nu a mai fost implicat in cele doua firme, asa cum au si recunoscut cei doi si la procese). Vazand ca in timpul proceselor au inceput sa vanda din active de pe o firma pe alta, instanta stabilit ca expertizele contabile sa fie facute la data deschiderii proceselor. Inteleg ca acum nu se mai poate face nimic legat de procesele care s-au incheiat. Au avut loc si recursurile.
La vremea respectiva, cei doi nu depusesera bilanturile contabile ca sa aratam ceea ce era evident - in toti cei patru ani cei doi au trecut tot pe cheltuieli astfel incat sa nu existe profit, iar din decembrie 2012, pana in decembrie 2013 la una din ele mai au o pierdere infima (la XYZW au pierdere de1000 ron - in conditiile in care nu au nici un angajat, iar stocurile din 2013 sunt aceleasi cu cele din 2012 - acestea sunt date de pe site-ul ANAF), iar la cealalta XYZ, asa cum am mai scris - au crescut ca Fat-Frumos de la de la pierdere de 160000 RON in decembrie 2012 la profit de 320000 RON in decembrie 2013 - si asta cu 2 angajati?:-/
Cum vi se pare??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nebuloasa Acum aproape 3 ani societatea a primit spre reparatie o masina de la X , care era asociat la firma "XYZ" impreuna cu Y si Z. Dupa cateva luni aflam ca X a ... (vezi toată discuția)
Determinarea impozitului de plata pentru ii costicul costicul Am o I.I..Cum se calculeaza impozitul de plata? Ce trec in D200?Am urmatoarele valori: nir: 45000 facturi:38000 incasari: 30000 alte plati: 1500 (vezi toată discuția)
Contract de comision(import)??? ContSters61319 ContSters61319 Buna ziua, Am urmatoarea speta: 1. X este actionar impreuna cu Y la firma Z; 2. X are si propria firma; 3. Y are relatii bune cu o firma din afara UE si ... (vezi toată discuția)