avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contributii CAS viitoare mamici pe perioada somajului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contributii CAS viitoare mamici pe perioada somajului tehnic

Va rog frumos sa-mi precizati daca angajatele care doresc sa devina mamici pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, avand in vedere faptul ca pe perioada somajului tehnic, acestea, precum si firma la care lucreaza, nu contribuie efectiv la plata asigurarilor de sanatate.
As dori sa ma lamuriti cu privire la dreptul de a beneficia sau nu de indemnizatie daca in decursul celor 12 luni necesare obtinerii acesteia, exista 3 luni fara acoperire la plata CAS-ului si a impozitului pe venit.
Cf. art.2 alin.4 din OUG 28/09 "salariatul isi pastreaza statutul de asigurat" dar totusi nu se mentioneaza ce presupune exact, mai ales nu vad sa se faca vreo referire la problema mai sus-mentionata, foarte grava pentru toate cele in aceasta situatie. Daca ar fi vorba doar de micsorarea cuantumului indemnizatiei este un aspect, dar sa nu poti beneficia deloc de indemnizatie pentru cresterea unui copil din cauza unei asa-zise "masuri de protectie sociala", asta chiar intrece orice limita. Mi-ar placea sa cred ca exista totusi o solutie ( ma gandeam ca s-ar putea plati personal CAS-ul printr-un PFA ) , numai ca in acest sens este musai nevoie de un specialist in legislatia muncii.
Va multumesc anticipat si astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra !
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 22:28, 27 Mai 2009
Va citez din ordonanta despre care faceti vorbire:
Art. 2. - (1) Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului prevăzută la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul şi salariaţii sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate atât de angajatori, cât şi de salariaţii care beneficiază de indemnizaţia de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
(2) Indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, plătite din fondul de salarii, pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului prevăzută la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, pentru o perioadă de cel mult 3 luni în anul 2009, în înţelesul impozitului pe venit prevăzut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Prin sintagma contribuţii de asigurări sociale se înţelege contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale, contribuţia la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate, inclusiv contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate datorate atât de angajatori, cât şi de salariaţii care beneficiază de indemnizaţia de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
(4) Pentru perioada prevăzută la alin. (1) salariaţii îşi păstrează calitatea de asigurat.
(5) Pentru stabilirea şi calculul drepturilor prevăzute de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Iar Legea 19/2000 prevede:
Art. 121. - (1) Asiguraţii au dreptul la:
a) concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani şi, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani, oricând până la împlinirea de către copil a acestor vârste, numai după efectuarea a cel puţin 42 de zile din concediul de lăuzie.
La calculul celor 12 luni se va utiliza pentru cele 3 luni salariul minim pe economie din acea perioada.
De altfel, si OUG 148/2005 prevede ca:
Art. 1 (2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
k) se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii somaj tehnic miraj miraj Am o firma de confectii metalice si 6 angajati - ce conditii trebuie sa indeplinesc ca sa beneficieze de somaj tehnic ptr angajati prin rotatie. ce avantaje ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic gabita2000 gabita2000 Buna ziua, As vrea sa va intreb in primul rand ce inseamna somaj tehnic. Am inteles ca este 75% din salariu? Acest somaj ma afecteaza pe mine in privinta ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic ruxandralider ruxandralider Va rog sa-mi spuneti daca perioada in care am fost in somaj tehnic se pune la vechime. In aceasta perioada contractul de munca a fost suspendat. (vezi toată discuția)