avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Cum este cu interesul in cazul incercarii de anulare a ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Cum este cu interesul in cazul incercarii de anulare a unui act normativ ?

Buna seara. Mai multe persoane am fost amendate in baza unei hotarari de consiliu local care este nelegala. Am depus contestatii si am castigat. Dar vrem sa evitam alte asemenea situatii in viitor intrucat modul in care s-a realizat amendarea este ilegala. Faptul ca am fost odata amendati in mod ilegal, chiar daca am obtinut anularea acelor procese verbale prin intermediu plangerii contraventionale, reprezinta un interes justificat de a obtine anularea acelei hotarari de consiliu local, printr-o actiune in anulare formulata in fata instantei de contencios administrativ ?
Va multumesc anticipat !
Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2014
LuchianSeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:45, 2 Noiembrie 2014
Puteti formula actiune in contencios administrativ pentru anularea hotararii consiliului local ca nelegala si netemeinica daca incalca vreo norma de drept sau constitutionala.
Ca motive de nulitate am invocat foarte multe motive. Acea HCL este nelegala atat fiindca incalca legile speciale cat si fiindca incalca Constitutia. Dar cum este cu interesul?
Am depus ca proba doar procesul verbal contraventional ilegal ce a fost incheiat mai demult, fara a fi necesar sa primesc bani sau instanta sa-mi dea altceva in afara de anularea acelei HCL.
Aaa... si mai mentionez ca inainte sa ma adresez instantei am solicitat in prealabil revocarea din partea Consiliului Local ori sa obtina anularea, iar Primariei i-am solicitat sa anuleze acea HCL stiind ca primarul are obligatia conform legii administratiei publice sa apere drepturile cetatenilor. Prin urmare odata cu actiunea in anulare am mai atacat si refuzurile nejustificate ale Primariei si Consiliului Local.
Deci sa inteleg ca exista un interes evident prin simplul fapt ca acea HCL este nelegala?
Intreb fiindca mie frica sa nu-mi fie respinsa actiunea ca lipsita de interes.
Va multumesc inca o data.
Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2014
LuchianSeb, utilizator
Ati justificat interesul, nu trebuie sa va fie teama ca va va fi anulata cererea din acest motiv.
Va multumesc foarte frumos pentru opinie.
LuchianSeb a scris:
Faptul ca am fost odata amendati in mod ilegal, chiar daca am obtinut anularea acelor procese verbale prin intermediu plangerii contraventionale, reprezinta un interes justificat de a obtine anularea acelei hotarari de consiliu local, printr-o actiune in anulare formulata in fata instantei de contencios administrativ ?

Eu sunt de altă părere decât doamna Hornea. Nu văd, în citat, care este dreptul sau interesul legitim în care ați fost vătămat. Dvs. ați fost vătămat prin încheierea procesului verbal de contravenție, act a cărui anulare ați și obținut-o.


LuchianSeb a scris:
Deci sa inteleg ca exista un interes evident prin simplul fapt ca acea HCL este nelegala?

În contenciosul administrativ nu există interesul evident. Există interesul legitim privat și interesul legitim public. Dvs., în opinia mea, nu justificați un interes legitim privat pentru a promova o acțiune în anularea HCL-ului în discuție. Ca persoană fizică, puteți invoca apărarea unui interes legitim public numai în subsidiar, în măsura în care vătămarea interesului legitim public decurge logic din încălcarea dreptului subiectiv sau a interesului legitim privat. Vedeți art. 8, alin. 1 ind. 1 din Legea nr. 554/2004.

Îmi pare rău, însă eu sunt de părere că instanța vă va respinge acțiunea. Vă doresc să mă înșel! :)
Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Plan urbanistic de detaliu rrodica rrodica Se poate ataca in contencios administrativ un plan urbanistic de detaliu, care in acest moment este doar la faza de plan, afisat pe site primarie, adica inca ... (vezi toată discuția)
Ridicare ilegala masini, recuperare taxe elenanati elenanati Acum am citit pe money.ro In sectoarele 4 si 6 nu mai este legala ridicarea masinilor. E adevarat? Daca da, cum ne putem recupera banii?? (vezi toată discuția)
Atacare act administrativ de prefect julien_slbz julien_slbz Prefectul poate ataca si anumite articole dintr-o hotarare a unui consiliu local ( considerate nelegale ) sau este obligatie atacarea in totalitate a HCL-ului, ... (vezi toată discuția)