avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducere limita de varsta la pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducere limita de varsta la pensionare

Sotul meu a lucrat 22 de ani, 8 in gr 1 si 14 in gr2.Acum are 58 de ani.Cand se poate pensiona? Limita de varsta se scade datorita grupei, mai e obligatorie cotizatia de 35 de ani?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:25, 5 Noiembrie 2014
Daca anii de grupa sunt in procent de 100% are un stagiu total de cotizare de 29 de ani si 6 luni.
Pentru a beneficia de reducerea varstei,trebuie sa indeplineasca stagiul complet de 35 de ani.
"Varsta standard de pensionare se va reduce pentru persoanele care au lucrat in grupa I de munca, dupa cum se arata in Legea 380/2013" ,iar varsta standard dupa lege este conditionata de o vechime minima de 15 ani.In modificarile recente nu mai apare stgiul de cotizare de 35 ani ceea ce ar fi si firesc la " varsta standard". Este legea interpretabila cum sunt majoritatea legilor in Romania ?
Legea 263/2010

Art.55
(1)

Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie de limita de varsta,cu reducerea varstelor standard de pensionare,dupa cum urmeaza....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pentru limita de varsta OprisValer OprisValer Sunt nascut in 04.10.1955,am 35 de ani vechime in munca,dintre care 6 ani in grupa 1 si 16 ani in grupa 2 .Cand am dreptul la pensionare la limita de ... (vezi toată discuția)
Pensionare dodorel62 dodorel62 Buna ziua . Referitor la faptul ca Legea pensiilor 263 , a fost modificata in 2014 , as dori sa-mi raspundeti la problema pe care eu o sa vo expun. - Am ... (vezi toată discuția)
Data pensionare limita de varsta seneca399 seneca399 Sunt nascut in mai 1961,am 31 ani vechime in munca din care 9 ani in grupa a II-a.de munca Incepand cu 1 martie 2013 sunt pensionar invaliditate gr.III. La ce ... (vezi toată discuția)