avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Vanzare materiale feroase uzate pentru casare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Vanzare materiale feroase uzate pentru casare

Buna seara,

Va rog sa ma sprijiniti cu un raspuns referitor la urmatoarea situatie:

Firma A din UE vinde vagoane pentru casare unei firme B din Romania, pretul fiind stabilit pe kg rezultat din casare. Firma B (neautorizata pentru colectarea deseurilor) efectueaza dezmembrarea vagoanelor si vinde mai departe materialele feroase rezultate unei firme C autorizate pentru colectarea deseurilor.
Firma A are cod de TVA in Romania si doreste sa intocmeasca factura catre B fara TVA, cu taxare inversa, pe baza Art 199 din Directiva Europeana 2006/112/CE care prevede urmatoarele:
(1) Statele membre pot prevedea ca persoană obligată la plata TVA
să fie persoana impozabilă destinatară a următoarelor operațiuni:
(d) livrarea de materiale uzate, materiale uzate ce nu se pot reutiliza în
aceeași stare, rebuturi, deșeuri industriale și neindustriale, deșeuri
reciclabile, deșeuri transformate parțial și anumite bunuri și servicii,
enumerate în anexa VI;

Art. 160 alin (2) a) din codul fiscal prevede ca se aplica taxarea inversa pentru

1. livrarea de deșeuri feroase și neferoase, de rebuturi feroase și neferoase, inclusiv livrarea de produse semifinite rezultate din prelucrarea, fabricarea sau topirea acestora;

fara a se mentiona daca e nevoie ca firma care cumpara deseurile sa fie autorizata

Este corect ca firma B sa faca achizitia cu taxare inversa ?
Cel mai recent răspuns: Crin21 , utilizator 09:36, 3 Noiembrie 2014
Firma B care a cumparat vagoane ,nu a cumparat deseuri.Datorita dezmembrarii au rezultat deseuri pentru care urmeaza sa aplice legislatia specifica;putea sa cumpere acele vagoane ca sa le revanda ,dar datorita pietei nu realiza acest lucru,urmaand sa le dezmembreze.Poate va ajutaa interpretarea ca sa puteti reclasifica problema dvs.
asa am judecat si eu ca nu cumparam deseuri ca sa aplicam taxare inversa conform art 160 alin (2) a) si nu am gasit un aliniat care sa se refere la materiale uzate ca si Directiva si ca urmare cred ca trebuie facturate cu TVA.
Am vrut sa ma asigur ca judecata mea e corecta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva cu taxare inversa Remus47 Remus47 Va rog sa-mi specificati care sunt actele normative care reglementeaza taxarea inversa la vanzarea deseurilor din polipropilena ( saci de rafie big bag). Alta ... (vezi toată discuția)
Reguli noi de facturare forsi68 forsi68 Am citit azi un articol aici pe avocatnet.ro despre regulile noi de facturare si la ce trebuie sa apara pe factura.Nu inteleg ceva , Scrie acolo , citez ... (vezi toată discuția)
Tva vanzare-cumparare deseuri electronice d.e.e. mirelap19 mirelap19 Va rog frumos sa-mi spuneti opinia Dvs. referitoare la urmatoarea situatie: doua firme platitoare de TVA efectueaza o operatiune de vanzare-cumparare deseuri ... (vezi toată discuția)