Va rog sa ma sprijiniti cu un raspuns referitor la urmatoarea situatie:
Firma A din UE vinde vagoane pentru casare unei firme B din Romania, pretul fiind stabilit pe kg rezultat din casare. Firma B (neautorizata pentru colectarea deseurilor) efectueaza dezmembrarea vagoanelor si vinde mai departe materialele feroase rezultate unei firme C autorizate pentru colectarea deseurilor.
Firma A are cod de TVA in Romania si doreste sa intocmeasca factura catre B fara TVA, cu taxare inversa, pe baza Art 199 din Directiva Europeana 2006/112/CE care prevede urmatoarele:
(1) Statele membre pot prevedea ca persoană obligată la plata TVA
să fie persoana impozabilă destinatară a următoarelor operațiuni:
(d) livrarea de materiale uzate, materiale uzate ce nu se pot reutiliza în
aceeași stare, rebuturi, deșeuri industriale și neindustriale, deșeuri
reciclabile, deșeuri transformate parțial și anumite bunuri și servicii,
enumerate în anexa VI;
Art. 160 alin (2) a) din codul fiscal prevede ca se aplica taxarea inversa pentru
1. livrarea de deșeuri feroase și neferoase, de rebuturi feroase și neferoase, inclusiv livrarea de produse semifinite rezultate din prelucrarea, fabricarea sau topirea acestora;
fara a se mentiona daca e nevoie ca firma care cumpara deseurile sa fie autorizata
Este corect ca firma B sa faca achizitia cu taxare inversa ?
Firma B care a cumparat vagoane ,nu a cumparat deseuri.Datorita dezmembrarii au rezultat deseuri pentru care urmeaza sa aplice legislatia specifica;putea sa cumpere acele vagoane ca sa le revanda ,dar datorita pietei nu realiza acest lucru,urmaand sa le dezmembreze.Poate va ajutaa interpretarea ca sa puteti reclasifica problema dvs.
asa am judecat si eu ca nu cumparam deseuri ca sa aplicam taxare inversa conform art 160 alin (2) a) si nu am gasit un aliniat care sa se refere la materiale uzate ca si Directiva si ca urmare cred ca trebuie facturate cu TVA.
Am vrut sa ma asigur ca judecata mea e corecta.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Tva cu taxare inversa
Remus47
Va rog sa-mi specificati care sunt actele normative care reglementeaza taxarea inversa la vanzarea deseurilor din polipropilena ( saci de rafie big bag).
Alta ... (vezi toată discuția)