ca sa intre in romania trebuie sa fac cere ceva (invitatie)?
Pentru înregistrarea unui copil nou născut pe teritoriul Republicii Moldova, conform prevederilor legale, este necesar ca, în termen de 15 zile de la producerea evenimentului, părintele cetăţean român să se prezinte la Secţia Consulară în vederea înregistrării naşterii.
Nu este nevoie de o programare prealabilă pentru acest serviciu, care este scutit de taxe consulare. Atenţie: Nou născutul nu trebuie să aibă certificat de naştere moldovenesc!
Actele necesare pentru înregistrarea naşterii în Republica Moldova sunt:
- certificatul constatator al naşterii, emis de unitatea medicală din Republica Moldova, unde s-a produs evenimentul, având aplicate cele 3 ştampile legale (ştampila unităţii medicale, ştampila triunghiulară şi ştampila medicului) - original;
- certificat de negaţie că nu a fost înregistrată naşterea la Oficiile de stare civilă din Republica Moldova (formularul 28);
- certificatele de naştere ale ambilor părinţi. Cetăţeanul român trebuie să prezinte certificatul de naştere românesc. Dacă a mai avut căsătorii anterioare, încheiate prin divorţ/deces soţ/etc., este necesar să aibă aplicate menţiunile aferente pe spatele certificatului de naştere românesc - originale şi copii simple.
- certificatul de căsătorie românesc - original şi copie simplă;
- buletine/cărţi de identitate ambii soţi - originale şi copii simple;
- paşapoarte româneşti/dovezi cetăţenie română - originale şi copii simple
- declaratie privind stabilirea domiciliului minorului (în situatia in care parintii au domicilii diferite) - formular tip, gratuit.
- declaraţie pe proprie răspundere că nu s-a efectuat un certificat de naştere românesc/moldovenesc - formular tip, gratuit;
- în situaţia în care părinţii copilului nu sunt căsătoriţi, prezenţa acestora este obligatorie la Secţia Consulară, unde vor completa şi alte formulare tip.
~ final discuție ~