avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Copil minor
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Copil minor

Buna ziua
Sotia (care este din Republica Moldova, inca nu a dobandit cetatenie romaneasca) urmeaza sa nasca in decembrie acolo.
As vrea sa stiu cum se optine dubla cetatenie, si ce acte imi trebuiesc
In aprilie-mai anul vitor vreau sa ii aduc in tara pentru a locui aici.
Sotia are viza de sedere (si pasaport moldovenesc)
Banuiesc ca o sa trebuiasca sai fac acolo pasaport (moldovenesc) cu actele aferente, dar ca sa intre in romania trebuie sa fac cere ceva (invitatie)?
Va multumec
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 10:19, 4 Noiembrie 2014
Buna ziua,
Copii care se nasc in strainatate si au cel putin un parinte cetatean roman obtin cetatenia la data nasterii, chiar daca potrivit legii statului in care s-au nascut obtin si cetatenia acelui stat. Înregistrarea naşterii se face la ambasadă sau consulat pe baza certificatului de naştere emis de autorităţile statului în care a fost nascut copilul. Solicitarea de înregistrare a naşterii şi de eliberare a unui certificat de naştere românesc se face de ambii părinţi ai copilului, dacă aceştia sunt cetăţeni români. Dacă numai unul dintre părinţi este cetăţean român, solicitarea de înregistrare a naşterii şi de eliberare a certificatului românesc de naştere trebuie însoţită de declaraţia de consimţământ a celuilalt părinte, autentificată în condiţiile legii locale.Pentru înregistrarea naşterii şi eliberarea certificatului de naştere românesc, solicitantul trebuie să prezinte funcţionarului ambasadei sau consulatului român certificatul de naştere emis de autorităţile locale (tradus în limba română), care să cuprindă şi constatarea medicală a naşterii (în unele ţări, certificatul medical de constatare a naşterii este emis separat). Trebuie prezentate, de asemenea, paşaportul românesc al părintelui care face declaraţia naşterii, certificatul de căsătorie al părinţilor (dacă aceştia sunt căsătoriţi) şi documentele doveditoare ale statutului legal al părinţilor pe teritoriul statului în care s-a nascut copilul .

ca sa intre in romania trebuie sa fac cere ceva (invitatie)?

Ati zis ca sotia are permis de sedere, nu mai e nevoie de nimic.

Pentru minorii cu un parinte cetatean roman nascuti in Moldova sunt dispozitii speciale, in locul dvs. n-as mai inregistra nasterea si la autoritatile moldovene ci direct la consulatul Romaniei. Copilul ar avea numai certificat de nastere romanesc:

Pentru înregistrarea unui copil nou născut pe teritoriul Republicii Moldova, conform prevederilor legale, este necesar ca, în termen de 15 zile de la producerea evenimentului, părintele cetăţean român să se prezinte la Secţia Consulară în vederea înregistrării naşterii.

Nu este nevoie de o programare prealabilă pentru acest serviciu, care este scutit de taxe consulare. Atenţie: Nou născutul nu trebuie să aibă certificat de naştere moldovenesc!

Actele necesare pentru înregistrarea naşterii în Republica Moldova sunt:

- certificatul constatator al naşterii, emis de unitatea medicală din Republica Moldova, unde s-a produs evenimentul, având aplicate cele 3 ştampile legale (ştampila unităţii medicale, ştampila triunghiulară şi ştampila medicului) - original;

- certificat de negaţie că nu a fost înregistrată naşterea la Oficiile de stare civilă din Republica Moldova (formularul 28);

- certificatele de naştere ale ambilor părinţi. Cetăţeanul român trebuie să prezinte certificatul de naştere românesc. Dacă a mai avut căsătorii anterioare, încheiate prin divorţ/deces soţ/etc., este necesar să aibă aplicate menţiunile aferente pe spatele certificatului de naştere românesc - originale şi copii simple.

- certificatul de căsătorie românesc - original şi copie simplă;

- buletine/cărţi de identitate ambii soţi - originale şi copii simple;

- paşapoarte româneşti/dovezi cetăţenie română - originale şi copii simple

- declaratie privind stabilirea domiciliului minorului (în situatia in care parintii au domicilii diferite) - formular tip, gratuit.

- declaraţie pe proprie răspundere că nu s-a efectuat un certificat de naştere românesc/moldovenesc - formular tip, gratuit;

- în situaţia în care părinţii copilului nu sunt căsătoriţi, prezenţa acestora este obligatorie la Secţia Consulară, unde vor completa şi alte formulare tip.


Apoi ii puteti face direct pasaport romanesc, fie temporar - valabil 1 an, il primiti in max. 3 zile- fie biometric cu valabilitate 3 ani insa acela dureaza mai mult pana il primiti (pana la 90 de zile).
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2014
Ares-3, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea certificatului romenesc in italia darius28 darius28 ce acte imi trebuie pt obtinerea unui certificat romanesc pt fetita mea si cat costa toate taxele (vezi toată discuția)
Acte necesare copiilor nascuti in strainatate pentru a calatorii miha.filip_88 miha.filip_88 as dori sa stiu daca este obligatorie detinerea de certificat romanesc pentru a putea aduce din romania in spania copilul( nascut in spania).certificatul pe ... (vezi toată discuția)