avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... codul muncii procedura aplicare sanctiuni
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

codul muncii procedura aplicare sanctiuni

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns:
Pt art264 pct1/codul muncii se aplica la rind obligatoriu sanctiunile (adica obligatoriu de la a la f )in aceasta ordine?
Este posibila alta ordine?
Multumesc,
Radu
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:03, 29 Mai 2009
Nu este obligatoriu ca, unei persoane care a savarsit abateri disciplinare, sa ii aplicati, in ordine, sanctiunile din lege.
In primul rand, depinde de ce sanctiune aveti prevazuta in regulamentul intern, de organizare, etc., pentru abaterea respectiva.
Mai apoi, depinde si de celelalte elemente din cauza concreta (ce a facut persoana, de ce, comportamentul general, etc.).
In teorie, unei persoane i se poate aplica direct o diminuare a salariului (fara a trece prin avertisment sau suspendare), daca situatia concreta justifica asta. Aceleiasi persoane, pentru o noua abatere, i se poate da doar un avertisment (daca abaterea nou rezulta a fi mai putin grava)

Doar in cazul concedierii direct, pentru o abatere mai putin grava, a unei persoane care nu a mai avut alte abateri si sanctiuni, instantele de judecata pot considera ca direct concedierea a fost abuziva.
1. Conform Codului muncii (art.257-262) trebuie sa aveti un Regulament intern in care sa fie specificate abaterile disciplinare si sanctiunea (din cele din Codul muncii, art.264) prevazuta pentru fiecare abatere.
2. Nu este obligatorie sa respectati ordinea din art.264 din Codul muncii. Conform art.266 din Codul muncii:
Art. 266. - Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
3. Daca, de exemplu, un paznic a dormit in post, asta este foaarte grav, a pus in pericol integritatea firmei, a salariatilor ei si asta se poate sanctionadirect cu concedierea disciplinara. astea se sciu in Regulamentul intern.
4. Indiferent ce sanctiune veti da trebuie respectata procedura data de Codul muncii (cercetare disciplinara prealabila - art.263-268 din Codul muncii si art.75 din CCMUNN pe anii 2007-2010).
~ Conținut șters la cerere ~
:offtopic:
Stimate coleg, @jurist Clement,
Cand mai copiati fraze din raspunsurile mele va rog sa-mi cereti permisiunea sau sa "citati", conform Regulamentului forumului.
Nu este prima data cand procedati in acest fel si nu este corect fata de useri si fata de colegii dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comisia de disciplina nemesisnmm nemesisnmm Buna ziua! Ce se intampla daca se schimba sanctiunea propusa de catre comisia de disciplina (ex:diminuarea salariului cu 10% pe o luna ) cu desfacerea ... (vezi toată discuția)
Insulta superior - abatere disciplinara? poate fi considerata insulta superior ierarhic abatere disciplinara, motiv de concediere? circumstante atenuante: stres, cedare nervos rog raspuns urgent, ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract adelinepiper adelinepiper O societate poate sa desfaca un contract de munca disciplinar daca angajatul este in concediu medical. va rog si temei legal.... (vezi toată discuția)