daca parchetul a facut apel impotriva unui inculpat intr un dosar in care sunt 2 inculpati,poate sa inrauteasca situatia inculpatului impotriva caruia nu au facut apel?
Daca lucrurile stau asa cum ati spus dvs. nu se poate inrautati situatia.
Instanţa judecă apelul numai cu privire la persoana care l-a declarat şi la persoana la care se referă declaraţia de apel şi numai în raport cu calitatea pe care apelantul o are în proces
inteleg...am o pedeapsa de 3 ani (rezultatul contopirii a 5 pedepse) cu suspendare si o pedeapsa de 2 ani cu suspendare,acum am mai primit o pedeapsa de 1 an 6 luni cu suspendare iar instanta de fond nu a contopit (cred ca daca ar contopi ar iesi cu executare)....parchetul a facut apel dar numai impotriva celuilat inculpat deoarece au incetat procesul pe baza art 74 ind.1 dar nu au dat amenda si parchetul in motivare cere incetarea dar cu aplicarea unei amenzi administrative.Impotriva mea nu au facut apel.....am un risc in legatura cu pedepsele necontopite? daca vor observa faptul ca nu au fost contopite poate sa contopeasca in apel? sau nu poate sa faca nimic deoarece apelul nu vizeaza pe mine?
Art. 419
Efectul extensiv al apelului
Instanţa de apel examinează cauza prin extindere şi cu privire la părţile care nu au declarat apel sau la care acesta nu se referă, putând hotărî şi în privinţa lor, fără să poată crea acestor părţi o situaţie mai grea.
deci daca vor contopi pedepsele si devine cu executare inseamna ca au creat o situatie mai grea ceea ce nu poate conform art 419....am inteles bine?
Având în vedere faptul că instanța poate fi sesizată oricând cu privire la contopirea unor pedepse judecate împreună sau separat, sau se poate chiar sesiza din oficiu în acest sens, această operație nu reprezintă o agravare a situației celui condamnat.