vrei ca minorul sa devina proprietar sau nu?
Daca doar unul dintre soti este proprietar al casei in care locuieste acum familia, divortul nu va avea nici un efect cu privire la dreptul sau de proprietate.
Daca parintele decedeaza dupa divort, singurii sai mostenitori vor fi oricum doar copiii sai, care inlatura pe toti de la mostenire. In cazul in care decedeaza inainte de divort, sotul supravietuitor va avea dreptul sa mosteneasca 1/4 din averea sa, restul revenind copiilor.
Dupa desfacerea casatoriei prin divort , se va individualiza cu exactitate ce cota parte din dreptul de proprietatet revine fiecarui sot (intrucat , in cazul proprietatii in devalmasie aceasta nu e individualizata).Dupa sistarea indiviziunii , fiecare dintre soti poate instraina in mod valabil aceasta cota parte din dreptul de proprietate , prin simplul acord de vointa (si , in anumite cazuri , cu respectarea solemnitatilor cerute de lege, spre exemplu daca e un bun imobil e ceruta ad validitatem forma autentica ).Se poate incheia un act de vanzare cumparare in acest sens .
Oricum , dupa moartea autorului , (parintilor ) copilul are drept de mostenitor.
Daca exista bunuri proprii , care , in mod firesc nu fac parte din comunitatea matrimoniala de bunuri ale celor doi soti , se poate incheia un act de vanzare -cumparare in acest sens.
Mostenire se poate "lasa" numai daca persoana respectiva moare.
Daca parintii sunt in viata si acuma vor sa faca transferul dreptului de porprietate pe copil, chiar daca este minor, pot sa o faca acuma pana sunt in viata. Daca sunt amandoi de acord atunci nu ii vad rostul partajarii bunului, chiar daca sunt in divort, sunt cheltuieli in plus. Daca amandoi parintii sunt de acord mergeti la un notar si donati imobilul copilului minor. ATENTIE! veti avea nevoie de numire de curator pentru minor, de la Autoritatea Tutelara, ca sa accepte donatia pentru minor, daca nu a implinit inca 16 ani.
Daca nu sunteti de acord, nici nu cheltuiti pe notar, sotul celalalt va ataca probabil in procesul de divort orice act ati face sa scapati de impartirea imobilului.
Daca procesul de divort se termina, siunul dintre soti a preluat prin partaj imobilul, apoi fie ca il lasa pe numele lui (in caz de deces al acestui parinte doar copilul mai poate mostenii dupa el, sau alti copii care i se pot naste de acuma), fie face atunci transcrierea pe numele copilului minor.
Succesiunea se deschide prin decesul autorilor , iar copilul va avea drept de mostenitor .Asa incat nu vad de ce s-ar complica situtaia....doar daca interesele parintilor sunt altele decat cele mentionate.