avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nelamurire in privinta contractului de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nelamurire in privinta contractului de vanzare-cumparare si a actului de donatie

Buna ziua,

X este vaduva si are 2 copii: o fata si un baiat. Baiatul este divortat, nu are copii si este cetatean al altei tari, renuntand la cetatenia romana, iar fata, are doi copii. Bunica X se decide sa dea o parte din pamant, nepotilor. Unul dintre nepoti este necasatorit, celalalt, este casatorit cu cineva care are un copil dintr-o alta casatorie. Actul de vanzare-cumparare include ca mostenitor si copilul din alta casatorie, dar nu stiu in ce masura, iar un act de donatie (am inteles c-ar fi de 2 feluri ceva legat de raport) este atacabil si de catre cine?
Care ar fi forma juridica de preferat in aceasta situatie, astfel incat numai nepotii sa beneficieze de acest pamant?
Cel mai recent răspuns: maria_miralena , utilizator 09:27, 27 Octombrie 2009
Exista mostenitorii rezervatari , cei care vin la mostenire prin puterea legii. Atunci cand printr-un act de donatie se incalca rezerva succesoarala, rezervatarii pot cere reductiunea liberalitatilor excesive, cele care depasesc cotitatea disponibila .
Potrivit art. 841 Cod civil : “Liberalitatile, fie facute prin acte intre vii, fie facute prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor dispunatorului, daca la moarte lasa un copil legitim; peste o a treia parte, daca lasa doi copii; peste o a patra parte, daca lasa trei sau mai multi copii”, iar potrivit art. 2 din Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor: “liberalitatile facute de sotul predecedat nu vor putea trece peste jumatate din drepturile prevazute la art. 1 in favoarea sotului supravietuitor”. De asemenea, art. 843 Cod civil prevede ca : “Liberalitatile, prin acte intre vii sau prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor, daca in lipsa de descendenti, defunctul lasa tata si mama sau peste trei sferturi, daca la sa numai pe unul din parinti”.
Mostenitorii rezervatari sunt descendentii si sotul supravietuitor. Acestia sunt aceia care pot ataca actul de donatie.
Daca face contract de vanzare cumparare catre nepotul castorit, bunul va fi proprietate comuna a sotilor, prin urmare si copilul din cas. anterioara va mosteni.Daca face donatie, poate fi atacabila de ceilalti mostenitori ca nu li s-a respectat rezerva succesorala....Solutia e rezolvabila daca se gaseste un interpus...spre exemplu.
Expunerea dvs. este neclara, insa daca bunica vrea sa lase direct nepotilor, bunurile sale imobile, poate printr-un act de donatie sa faca acest lucru insa ar putea si printr-un contract de vanzare-cumparare.
Explicatia "actul de vanzare-cumparare include ca mostenitor si copilul din alta casatorie, dar nu stiu in ce masura", este ambigua...poate reveniti cu lamuriri privind situatia de fapt exacta.
Am inteles ca bunica vrea sa dea "o parte din pamant" nepotilor...
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
X vrea sa dea acea parte de pamant celor 2 nepoti, nedepasind jumatate din bunuri, dar nu doreste ca acel pamant sa fie mostenit si de altcineva in afara de cei doi nepoti. Stiu ca, prin actul de vanzare-cumparare, intra la mostenire si copilul din casatoria anterioara, dar nu stiu cat mosteneste. Din ceea ce s-a scris mai sus, in privinta actului de donatie, inteleg ca singurul contestatar ar fi unchiul nepotilor, chiar daca este cetatean al altei tari si numai in cazul in care acest pamant ar depasi jumatate din bunurile totale ale bunicii .
In cazul actului de donatie fara drept de succesiune, in conditiile in care pamantul pe care bunica vrea sa-l dea celor doi nepoti (singurii, de altfel) unchiul sau copilul din casatoria anterioara ar avea drept de mostenire?
cermak gruianu a scris:

Expunerea dvs. este neclara, insa daca bunica vrea sa lase direct nepotilor, bunurile sale imobile, poate printr-un act de donatie sa faca acest lucru insa ar putea si printr-un contract de vanzare-cumparare.
Explicatia "actul de vanzare-cumparare include ca mostenitor si copilul din alta casatorie, dar nu stiu in ce masura", este ambigua...poate reveniti cu lamuriri privind situatia de fapt exacta.
Am inteles ca bunica vrea sa dea "o parte din pamant" nepotilor...


imi cer scuze pentru ambiguitate.
concret: daca decedeaza nepotul, cat mosteneste copilul din alta casatorie? si daca decedeaza parintele copilului din alta casatorie, cat mosteneste acest copil? ma refer la acel lot de pamant pe care bunica vrea sa-l dea nepotilor si care, repet, fiind o suprafata mica, nu depaseste jumatatea din totalul bunurilor de care dispune bunica.

Alte discuții în legătură

Contractul (actul) de donatie poate fi contestat in tribunal? unait29 unait29 Buna ziua , Am si eu o problema la care nu gasesc raspuns.. Bunica mea are 2 copii ( unul este decedat) ,iar de la fiecare copil cate un nepot. Ea doreste sa ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters225985 ContSters225985 Va rog sa-mi raspundeti si mie la aceasta intrebare!! Bunicii sotului meu,in casa carora stam,au doua fete. Sotul meu este copilul unei fiice ,a fost crescut ... (vezi toată discuția)
Titlul de proprietate dsmihalea dsmihalea Buna ziua Matusa mea care este vaduva are titlu de propietate pe 3 hectare de pamant doar pe numele ei.Ea mai are 2 copii si nu a facut succesiune dupa ... (vezi toată discuția)